ЈАБУКА ГРАНАТА

Промоција књиге норвешке списатељице Ингелин Ресланд која помаже адолесцентима и родитељима да лакше преброде период одрастања

Гимназијска секција за књижевност и језик „Свет речи“ организовала је у Библиотеци "Радоје Домановић" у Великој Плани промоцију романа норвешке књижевнице, Ингелин Ресланд, "Јабука граната" издавачке куће "Арете" из Београда. Више је разлога због чега је роман представљен нашој средњошколској публици чија се интересовања за читањем и лектиром смањују развојем других комуникацијских помагала. Књигу је за штампање приредила издавачка кућа која својим програмима помаже младима да спознају себе а чија је уредница бивша гимназијалка из Велике Плане Ана Јовановић. Ана је и сама била једна од најактивнијих чланица "Света речи", недавно је дала допринос штампању зборника „Оне које су заборављене“, завршила је Општу књижевност са теоријом књижевности и својим искуством овом приликом подстакла је младе да више читају и бирају литературу која им помаже да преброде недоумице адолесцентског периода.

"Ања је тинејџерка која живи на имању близу фјорда са родитељима и братом. Њено одрастање прати снажно осећање да је другачија од својих вршњакиња. Када пређе у нови град, постаје несигурна и препуштена самој себи и одлучује да више неће бити добра девојчица. Њен микрокосмос се шири до граница које никада није могла да наслути, а процес одрастања носи са собом многе последице: од самоповређивања, вршњачког насиља, екпериментисања са дрогом, све до разведравања ,,где ће све бити покривено снегом”.

DSC 0036Хаотичан свет нагонског и бруталног у којем су млади истовремено и жртве и починиоци отвара се пред нашим очима као слика стварности коју морамо да мењамо"

Одлазим у купоатило и гледам ту другачију особу у огледалу. Особа у огледалу подиже прст и притиска нос. Изузев тог мало већег носа, та другачија особа изгледа као било ко други...“ – текст је из романа који је с разлогом издвојен као лајт мотив за банер књиге која се нуди читалачкој публици.

- Изузетно ми је драго што се на овом представљању књиге одазвало толико ученика и што су све то млади људи који су изразили жељу да прочитају овај роман или су је већ прочитали. Важно је да млади читају, да се баве друштвом, да раде на себи, да се упознају са темом насиља како би га спречили да се оно даље шири међу њима – рекла је на завршници промоције уредница ИК „АРЕТЕ“, Ана Јовановић, наводећи као запажање чињеницу да су млади овог пута исказали нека нова, свежа мишљења која би могла да усмере рад уредништва у правцу интересовања омладине.

DSC 0051

DSC 0037

- Истакли су да би овакве књиге могле да буду део обавезне лектире зато што се тичу периода њиховог живота који они преброде са тешкоћама, неретко са ожиљцима. Убеђена сам да би требало из тих разлога да слушамо ове младе људе како би они сами учествовали у свом образовању и формирању свог курикулума – каже Ана и додаје да се књига лако чита.

- Из ње можете да препознате људе које срећете у свом окружењу и које већ можда познајете. Издавачка кућа се програмски бави проблемом младих и пројектом који промовише стваралаштво 8 страних списатељица у чијим књигама су главна тема животи младих даје се допринос развоју и одрастању социјално најрањивије групе друштва.

Софија Рајић, ученица Гимназије у Великој Плани прочитала је књигу у једном даху. Каже да јој се свидела зато што говори језиком младих и зато што се бави најважнијом темом адолесцентског живота, а односи се на прилагођавање друштву и средини у којој млади живе.

- Нема неких претераних метафора, лако се разуме, не мора много да се мозга шта је писац хтео да каже, писано је нашим језиком, са пуно сленга и неким псовкама, тако да нам се чини као да се догађај одвија пред нашим очима. Норвешка је, иначе, једна од најразвијенијих земаља у свету, може да се помисли да је код њих све савршено, али видимо да се и код њих тинејџери сусрећу са сличним стварима као и ми. Свидело ми се што се акценат ставља на самопоуздање младих, говори о насиљу, самоповређивању, несналажењу у простору на начин како се већина младих осећа.

И Сара Милићевић, чланица „Света речи“ је истакла сличне утиске о књизи наводећи да јој се највише допала зато што је савремена, писана речником који млади разумеју и поистовећују се са њим.

- Свидело ми се што су обрађене теме са којима се сусрећу млади, што се отворено и поучно говори о насиљу, алкохолизму, наркотицима и другим појавама из света адолесцената. Књига шири свест о свим тим проблемима, лако се чита и оставља утисак на читаоца да се сличне ствари догађају свуда око нас, што значи да нам шири видике и упозорава нас – каже средњошколка Сара.

xysdf

Владимир Митић, је неко ко не чита превише чак ни обавезну лектиру, али је књигу „Јабука граната“ ишчитао за једно вече.

- Књига је писана нама јасним савременим језиком, то је за све нас који смо је прочитали главно запажање. Говори о проблемима са којима се сусрећемо свакодневно и открива нам да смо истовремено разлчичити и слични, да све младе у свету прате слични проблеми ма где одрастали и ма у каквим условима и напредним друштвима живели. Није досадна, лако се чита и оставља утисак. Оно најважније је да вам књига говори да постоји негде у свету неко ко вам је сличан, ко тражи себе, ко је другачији и ко пролази кроз сличне тешкоће у одрастању као ми у нашем окружењу.

Владимир закључује да уопште није тешко читатати и да се читањем троши време на паметан и користан начин.

- Ова књига је писана као сценарио за тин-ејџ филм, налик едукативној серији, што је деци модерног доба веома занимљиво и држи им пажњу дуже него што се догађа са књигама из обавезне лектире.

Јелена Златкова, професорка српског језика и књижевности у Гимназији Велика Плана кроз активности УГ „Свет речи“ и Гимназијске секције „Свет речи“ промовише садржаје који се баве младима и помажу им да лакше преброде тешкоће одрастања.

- Роман на психолошки начин третира све фазе одрастања са којима се суочава један адолесцент почевши од неприхватања сопственог тела, кризе идентитета, породичног насиља, што најчешће представља корене вршњачког насиља. Посматра из свих углова проблем трауматичног детињства и бави се последицама колико такво одрастање оставља трагове на децу која се боре са сопствњеним страховима и дилемама. Роман је заиста интригантан са аспекта наркоманије, алкохолизма, болести зависности, свега што сусрећемо у стварном животу, осликава ситуације кроз које пролазе јунаци овог дела да би се реално предочиле могуће појаве на развојном путу адолесцената – каже професорка Златкова и закључује да је то најважнији аспект оваквих промоција књижевности за младе.

janna

- Књига има причу, жаргонском лексиком је писана, адолесценти је лако и брзо читају. Занимљиво је да је међу младима често много оних који нису ни једну лектиру прочитали, а издвојили су време и пажњу за ову причу.

Овакви догађаји који окупе младе из свих школа и побуде интересовање не само омладине него и великог броја личности укључених у њихово одрастање и васпитање, одржавају се уз подршку Библиотеке „Радоје Домановић“.

- Књигу не бих препоручила само младима и адолесцентима већ и њиховим родитељима и просветним радницима, свим особама које се баве децом или се сусрећу са проблемима одрастања младих. Та тема би требало да дотиче све нас јер одрастање није лако, деца се суочавају са обиљем проблема на које смо ми већ заборавили. Њима то изгледа изузетно страшно и из њиховог угла се ради о тешко решивим проблемима због чега често долази до суицида и других немилих појава – рекла је Мирјана Бојковић, директорка установе где се одржавају овакве и сличне промоције за младе које испуне салу и у значајној мери дају допринос популаризацији књиге и читању, истовремено и јачању менталног здравља деце и омладине у најрањивијем периоду њиховог одрастања.

- Зато ми морамо да будемо ту за њих да им помогнемо да разреше све те загонетке и лакше изађу из лавиринта, да им пружимо подршку и помогнемо да заобиђу све те лоше ствари које им се нађу на путу. Настојимо да у библиотеци промовишемо књиге које се баве насиљем, проблемима у породици, које говоре о самоповређивању, отуђењу, неприхватању... Сарадња са „Светом речи“ је у том погледу плодоносна зато што је професорка Јелена неко ко организује активности од изузетног значаја за развој омладине – истакла је Мирјана Бојковић, коментаришући догађај са аспекта родитеља и библиотечког радника.

cvcvcv

Промоција књиге „Јабука граната“ у том смислу би могла да буде део активности тима „Света речи“ окрупљеног око пројекта „Имаш проблем! Ту смо за тебе“ који се бави јачањем менталног здравља младих, а реализује се током ове године уз подршку Министарства спорта и омалдине.

Догађај су употпунили, и дали му младалачки шарм и допринос ширењу уметности и писане речи, гитаристи Андрија Шулкић и Лазар Стевановић, ученици Гимназије Велика Плана.

 

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Jun 2023 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 22 1 2 3 4
week 23 5 6 7 8 9 10 11
week 24 12 13 14 15 16 17 18
week 25 19 20 21 22 23 24 25
week 26 26 27 28 29 30

Ускоро

Nema događaja