РОДНО ЗАСНОВАНО НАСИЉЕ

Сумирани резултати рада школских тимова на пројекту „Сазнај! Препознај! Пријави!“

Млади из осам школа из седам општина центрлне Србије едуковани су у оквиру пројекта да пруже подршку вршњацима у борби против родно заснованог насиља. Пројекат спроводи уз подршку Министарства омладине и спорта, у оквиру. Циљ пројекта је подизање свести младих  о родно заснованом насиљу.

На Завршној конференцији у Великој Плани сумирани су резултати рада школских тимова и додељене награде за најуспешније литерарне радове приспеле на конкурс који је подстакао ученике да подсете друштво на хероине историје чија дела су надживела време у којем су живеле и стварале. У изјавама ученика и њихових ментора истиче се задовољство постигнутим резултатима и провејава оптимизам који ће их подстицати да настве рад на овој теми.

Јелена Јовковић, школски психолог у Средњој школи „Жикица Дамнњановић“ из Смедеревске Паланке, рекла је овим поводом да су млади добили нова сазнања и да су пробуђени радом на пројекту за борбу против родно заснованог насиља које се неприметно увлачи у њихове партнерске односе.

bbbbb

– Слушајући моје ученике, а кроз радионице је прошло више од 200 младих, схватила сам да имају веома негативан став по питању насиља у везама. Имали смо посебан осврт на дигитално насиље, где они сматрају да тако нешто не сме да се догађа у интимним везама ако је присутна љубав, али на жалост, има пуно младих којима се то догодило тако да смо из искуствених примера анализирали стварне и могуће ситуације. Преовладава идеја да ако је нека девојка послала своју слику, или интимну фотографију где је она гола, да је заправо сама крива за то што јој се касније догодило. Чини ми се да не схватају одговорност и да би требало да науче и стекну бољи увид у то ко је одговоран за одређене поступке – каже професорка Јовковић и наглашав да сви млади осуђују насиље, против су насиља, али и да даље праве грешке када дефинишу љубав, љубомору, одговорност и осећај кривице.

- Надам се да након пројекта промишљају о својим партнерима са свих аспеката везе, пошто смо имали такве ситуације где су могли да науче шта је добро у једној вези, а шта је квари. Радили су тест „дај ми пет минута свог времена и рећићу ти каква ти је вез“ и било је девојака које су препознале код својих тренутних партнера да постоји неки проблем у његовом понашању који је ту негде контролишући. Имали смо индивидуалне разговоре на ту тему, тако да ми се чини да постоји промена, некад је то на нивоуо појединца, али је свакако значајна и указје на закључак да смо добро радили упозоравајући младе на могуће грешке и пропусте у партнерским односима – каже Јелена Јовковић, наводећи разлике међу половима које утичу на различито поимање љубави у везама младих.tre

- Разлика је у томе што младић жели да буде моћан и доминантан, а девојка хоће да докаже да је он тај који њу контролише. Девојка полази од неког емотивнијег аспекта, а то је „ја желим да будем жељена и вољена“. Чак и то што очито није знак праве емоције и љубави, већ је знак љубоморе, зависти и надмоћи, они тумаче погрешно. То су неки обрасци понашања које би требало да науче како да препознају код себе и код супротног пола – рекла је професорка Јовковић и наговестила да ће се такво поимање љубави и љубоморе тешко променити у скорије време, бар не док се не догоде значајније промене у друштву и окружењу.

- Тешко ће се код нас нешто битно променити, нажалост. То није само код младих случај, него и код старијих. Особе средњих година на сличан, стереотипан начин, се понашају и размишљају. Зашто имамо толико насиља, жена које су убијене. То су све погрешни избори партнера. За кога се ми заправо емоционално везујемо, и зашто се емотивно везујемо захтева озбиљан рад можда целог друштва, не само појединаца. Цело друштво мора да се освесвести, да дође до промена у демократији; на крају крајева, ми смо део ауторитарног друштва, па су нам и такве везе у последњих много година – каже Јелена и додаје.

- Ако ништа друго, овим пројектом смо бар нешто покренули, попричали смо о томе и скренули пажњу на проблем. Убацили смо црвића младима да о томе размишљају, нека он ради свој посао. Чини ми се да смо за сада на том нивоу, а шта они повуку од куће, какве обрасце понесу кроз одрастање, то се тешко мења. Вероватно тога има у великом броју, зато се такво стање пресликава на цело друштво.

DSC 0080

О пројекту „Сазнај! Препознај! Пријави!“ мишљење је на скупу у Великој Плани изнео и професор Данијел Лекин из Техничке школе у Деспотовцу, који је био укључен у пројекат као члан колектива партнерске школе чији су ученици прошли едукацију и радили на пројекту.

- Из знатижеље сам проматрао и мерио учинак који је пројекат направио у нашој средини. Заиста сматрам да су се ствари значајно промениле. Многи ученици који су на почетку пројекта имали негативан став не само према пројекту, него и према родној равноправности, уочили су промене код себе и околине. Евидентан је утицај поднебља и места где живимо, одакле често ученици долазе са неким пред-димензијама у глави. Стереотипи како би требало да се понашамо према слабијем полу су, чини ми се, пољуљани. На крају пројекта много тога се променило код младих па чак и ставови старијих генерација претрпели су измене. Лично сам убеђен да ће овај пројекат учинити много тога доброг – рекао је професор Лекин и додао да се у наредном периоду, уколико се инсистира на променама, може очекивати бољи учинак свих чланова заједнице.

- Школа не би смела да избацује моралне богаље и да занемарује рад на јачању врлина младог нараштаја. Ученици ће много тога заборавити кроз живот, економију агенцијско, математику, али морамо да их научио шта је вредност живота. Ако ће сутра водити рачуна о томе, кад буду имали своје породице, они ће захваљујући овом пројекту бити срећнији једног дана – убеђен је професор из Деспотовца, спреман да настави са својим ученицима рад на ширењу идеје о родној равноправности.

- Иако смо у 21. веку, припадамо нацији која је окренута хришћанству, мислим да не разумемо, када је бог створио жену од ребра мушкарца, да је то учинио да би била заштићена и вољена, а не потчињена и непоштована. Женама није дата прилика да се боре, утицај традиције и васпитање допринели су да се повуку и прихвате жртву. Образовање и школство имају задатак да утичу на промене и оснаже жене у остваривању свих могућих права која им законом и конвенцијама припадају.

Скупу вршњачких едукатора и ментора присуствовао је и Горан Јоксимовић, руководилац школске упараве у Крагујевцу, који је упућујући похвале и честитке учесницима пројекта рекао да је за образовање младих и оснаживање њихових личности неопходан активизам који поседује невладин сектор.

mmm

- Невладина организација је направила идеалну платформу, диван простор за то да ученици заједно са наставницима покажу креативност на једну тему која се не појављује у наставним плановима и програмима, а изузетно је важна и врло актуелна у свакодневном животу, посебно у периоду одрастања и развоја деце. То је један од правих начина за подстицање дечије креативности, учење и развијање критичког мишљења. На овај начин се једном младом човеку предочава да правилно размишља о свему што му је потребно у животу и будућности и да на основу тога развија своју личност – рекао је Јоксимовић и подсетио да се ваннаставним активностима утиче позитивно на правилан развој и ментално здравље адолесцената.

- Знам да се говори у грађанском васпитању и веронауци о овој теми и на неким часовима који се дотичу таквог сдржаја, али је то недовољно. Ја сам поборник да и разредне старешине и наставници било ког предмета на актуелне и животне ситуације разговарају са својим ученицима. И овде је једна порука била да разговори и комуникација воде ка правом путу разрешења изазова или проблема на које наилазимо током живота – истакао је у свом обраћању колегама и представницима млађе генерације, руководилац школске упараве у Крагујевцу.

СОС ТЕЛЕФОН

На конференцији организованој на завршници пројекта посвећеног борби против родно заснованог насиља, представила се окупљеним професорима и ученицима краљевачка НВО Феномена како би се младима указало на могућности деловања у различитим насилним ситуацијама, укључујући и примену СОС телефона. Промотерка идеје о заштити жена од насиља, учитељица разредне наставе, Весна Ристовић, нагласила је да се буђењем свести код младих у најранијем добу подстиче правилан начин размишљања о насиљу и пружању подршке жртвама свих облика насиља.

vesna

- Зато што је пројекат носио назив „Сазнај! Препознај! Пријави!“, а обзиром на то да имамо СОС телефон који ради од 2005. године и да радимо директно са корисницама женама и девојкама које су претрпеле породично насиље у партнерским или брачним односима, било је упутно да се овим поводом огласимо и подстакнемо ширу јавност да се укључи у свеопшту борбу против свих облика насиља. Много је важно да размењујемо ставове и искуства, ширимо идеју и сазнања зато што је овде и млађа популација могла да осети и сазна где може да се пријави насилник, коме да се обрати, како да се заштити жртва од насиља. Иако они сами директно не доживљавају насиље, добро је да знају коме да се обрате неки њихови пријатељи и да на време прихвате реалност онаквом каква она јесте – истакла је Весна Ристовић, представљајући УГ Феномена из Краљева, чије се активисткиње више од деценије баве заштитом жена од насиља. Један од облика борбе је жива библиотека који је наишао на изузетно добар пријем код младих у Крагујевцу, Новом Пазару, Верликој Плани и још неким градовима где су жене - жртве насиља у директном контакту са заинтересованим „читаоцима“ износиле своја искуства трпећи породично или партнерско насиље.

logoooooooooo

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Mart 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 9 1 2 3
week 10 4 5 6 7 8 9 10
week 11 11 12 13 14 15 16 17
week 12 18 19 20 21 22 23 24
week 13 25 26 27 28 29 30 31

Ускоро

Nema događaja