„САЗНАЈ! ПРЕПОЗНАЈ! ПРИЈАВИ“

Организована Завршна конференција на којој су представљњени резултати рада на пројекту и додељене награде учесницима литерарног конкурса

На Завршној конференцији у Библиотеци "Радоје Домановић" у Великој Плани сумирани су резултати полугодишњег рада средњошколаца, из 7 градова и 8 средњих школа широм Србије на пројекту „Сазнај! Препознај! Пријави!“ УГ „Свет речи“ и подељене награде победницима литерарног конкурса „Оне које су заборављене“. Вршњачки едукатори су уз помоћ својих ментора обучени да се и у наредном периоду у контакту са младима боре против родно заснованог насиља.

ybornikk

У Великој Плани је неколико дана пре традиционалне акције 16 дана активизма у борби против насиља над женама организована Завршна конференција пројекта "Сазнај! Препознај! Пријави!" који спроводи Удружење "Свет речи" уз подршку Министарства омладине и спорта у оквиру Спровођења Националне стратегије за младе. На конференцији је представљен рад школских Тимова за родну равноправност из школа и удружења, партнера на пројекту, који су имали задатак да многоброним и разноврсним активностима скрену пажњу јавности на негативне појаве у друштву којима се неравноправним односима чини неправда рањивим категоријама заједнице. У пројекту су учествовале: Техничка школа Бор, Средња школа "Жикица Дамњановић" из Смедеревске Паланке, Техничка школа Деспотовац, Креативна педагогија из Пожаревца, Прва техничка школа Крагујевац, Средња Стручна Скола Крагујевац, ЕТМШ Кучево и „Свет речи“ Велика Плана.

Са ученицима, вршњачким едукаторима, обученим да у својим школама и другим образовним установама организују радионице и едукације о родно заснованом насиљу, радили су ментори: Светлана Продановић и Сања Пејчић из Бора, Маријана Миладиновић Јовановић из Деспотовца, Ксенија Јанковић из Кучева, Живкица Ђорђевић и Милица Ђорђевић из Пожаревца, Нада Петровић и Александра Радовић из Крагујевца, Јелена Јовковић и Марко Грчић из Смедеревске Паланке. На Завршној конференцији истакли су приликом представљања постигнутих резултата да су изузетно задовољни бројем младих који су се прикључили тимовима и ентузијазмом који су показали у реализацији активности.

Да је пројекат имао одјека међу младима и старијим генерацијама потврђује чињеница да су подршку пројекту пружили професори и директори свих партнерских школа, као и медији у општинама у којима су реализоване активности. Организатор пројекта је тим поводом доделилио 170 захвалница појединцима и институцијама за подршку, ширење идеје о заустављању родно заснованог насиља и доприносу да се о пројекту говори, а младима скрене пажња на појавне облике насиља и потреби да се против насиља сви заједно боримо како бисмо нове генерације припремили на живот без насиља.

Други део конференције био је посвећен Литерарном конкурсу "Оне које су заборављене..."

 Од 26 приспелих радова стручни жири је доделио 6 награда. Најбоље оцене трочланг стручног жирија (младе професорке књижевности: ) добила је , матуранткиња Пожаревачке гимназије, за рад о Фриди Кало, 2. награда припала је , ученица 2. разреда Средње школе "Жикица Дамњановић" из Смед.Паланке за рад о лекаркама и болничаркама у Првом светском рату, 3.награду освојио је , ученик Средње економске школе из Сомбора за рад о Анђелији Лазаревић, 4. награду , матуранткиња Гимназије у Великој Плани за рад о Милици Стојадиновић Српкињи, 5. награду ученица Средње економске школе из Сомбора за рад о Јелени Димитријевић и 6. награду , ученица ТШ из Деспотовца за рад о Слађани Милошевић. Сви пристигли радови објављени су у електронском зборнику , а ускоро ће бити доступни читаоцима и у штампаном издању публикације.

DSC 0116

nikolina

DSC 0130

- Посебно нам је драго да је наш гост на конференцији био Горан Јоксимовић, начелник Школске управе за Шумадијски округ који је истакао важност оваквих пројеката за правилан развој личности младих, поготово што школски програми, на жалост, још увек у довољној мери не препознају важност ових тема – рекла је овом приликом ауторка пројекта, Јелена Златкова и истакла да је циљ пројекта подизање свести младих из седам општина о родно заснованом насиљу.

- Неопходно је да млади стекну више знања о насиљу у вршњачким везама како би могли да се заштите и упозоре вршњаке на опасности које могу да уследе ако нису обазриви и довољно информисани. Од изузетне важности је да децу и омладину на време припремимо за реалне животне ситуације. Често се дешава да млади који су трпели насиље у везама у адолесцентском периоду буду жртве породичног насиља када формирају своје породице – упозорила је професорка Златкова и навела конкретне резултате рада тимова.

DSC 0092

- Сумирајући резултате истакли смо да су млади у седам градова и општина у осам школа одржали 125 радионица што јасно говори коликло су били заинтересовани за проблем који им је предочен на тренингу, направили су 14 онлајн изложби креативних постера, 8 спотова, 14 информативних штандова...Млади из Тимова пружали су реализујући пројекат подршку својим вршњацима у ситуацијама када су имали потребу да поделе искуства из својих веза у којима су препознали елементе насиља – истакла је овом приликом Златкова и захвалила се свим актерима активности, ученицима и професорима, средствима информисања и институцијама, за допринос реализацији значајног пројекта за младе и будуће генерације ученика средњих школа.

- На конкурс су се јавили и млади који нису из градова директно укључених у прјекат. Расписивањем конкурса био нам је циљ да млади открију које су жене кроз историју учиниле нека важна дела за човечанство иако их је историја неправедно заборавила. Важно је о овоме говорити још у узрасту старијих основаца да када почну да улазе у везе буду освешћени да изливе љубоморе, контролисање телефона, провере и разне притиске од стране партнера не сматрају изливима љубави. То је нездрав партнерски однос из кога је у каснијем периоду тешко изаћи, поготову ако је у питању брак, породица, деца – рекла је Златкова и упозорила да је насиље свуда око нас.

DSC 0087

- Сведоци смо да се насиље дешава свуда око нас, у свим срединама и свим генерацијама. И у нашој општини смо имали драстичне случајеве где је жена остала слепа од стране партнера; то су појаве о којима би требало да се подигне свест код девојака и младића у најранијем периоду ступања у партнерске односе док још не буде касно. Чини ми се да полако, али сигурно стижу неке нове генрацие које ће другачије да промишљају о насиљу.

У завршном делу конференције сви учесници пројекта су изразили спремност за наставак сарадње на новим пројектима који буду имали за циљ едукацију младих како би оснажени и освешћени лакше корачали кроз живот, истовремено били подршка вршњацима да проматрају свет око себе широм отворених очију.

logoooooooooo

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Mart 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 9 1 2 3
week 10 4 5 6 7 8 9 10
week 11 11 12 13 14 15 16 17
week 12 18 19 20 21 22 23 24
week 13 25 26 27 28 29 30 31

Ускоро

Nema događaja