„О РАСТАНЦИМА МЕ НЕМОЈТЕ ПИТАТИ“

Сећање на Бранку Филиповић: прва беба штицћеник у Милошевцу, постала мајка педесеторо напуштене деце

Знала је све о њима, шта их и зашто нешто боли, како се негују и васпитавају. Умела је најбоље да их утеши и ободри, подстакне да се боре за живот и постану људи. Њена скромна кућа, била је палата љубави свима који су бар једном обедовали за столом који она постави и зачини топлином своје душе. Таква је остала у сећањима дечака и девојчица којима је била у периоду одрастања најважнија фигура у њиховим животима. Била је права мајка храброст.

Прва дечја колонија у првој великој Југославији, основана је далеке 1931. године у селу Милошевац у централној Србији. Не може се ни знати број напуштених малишана, који су из овог поморавског места, изашли као људи. Податак је који сви знају када се помене село Милошевац. Овде је однеговано за девет деценија више од 6.000 деце. Одрасли су у кућама хранитеља и постали људи.

Међу њима је било мајстора, пољопривредника, научника, професора, лекара... Титуле и дипломе су долазиле према талентима, познатим и непознатим генима, радним навикама...

А оно друго што су понели у живот, напуштени дечаци и девојчице, добили су од својих хранитеља који ће „обојити“ њихове дечје снове. Ако су им недостајали родитељи, сигурно није љубав, у неизмерним количинама добијали су је од хранитеља који су им у свему заменили праве родитеље.

branka filipovic sa unucima

Да свако дете има свој сан боље од свих, знала је бака Бранка Филиповић - прво дете штићеник у Милошевцу, која током свог необичног живота, постаје права МАЈКА ХРАБРОСТ и хранитељица која је очувала око 50 дечака и девојчица без родитељске бриге и старања.

Жена која је пригрлила напуштену бебу Бранку, звала се Вула Пашић. Девојчица је одрасла у хранитељској кући и удала се у Милошевцу. Имала је једног биолошког сина. Стварни број деце коју је очувала и извела на пут, вероватно нико не може избројати.

Бака Бранка, није била обична особа. Имала је предивне плаве очи из којих је сијала љубав. Иако дубоко наборано, њено лице у дубокој старости је сијало. Била је једна од оних који увек „зраче“.

Свако ко је бар једном видео њену сузу, у тренутку када објашњава како тешко подноси растанке са децом, тај има доживотну привилегију да зна зашто је љубав ванвременска, нематеријална и да је дивна и када боли...

branka sa sticenicima

А бака Бранку је болео сваки растанак. Утеху је налазила у новој деци која јој долазе. Њена скромна кућа, била је палата љубави свима који су бар једном обедовали за столом који она постави и зачини топлином своје душе.

Душанка Бакота, некадашња психолошкиња у Центру за породични смештај деце без родитељске бриге и старања, говорила је некада, да је бака Бранка право чудо у погледу педагошког одгјања деце.

-Нико није боље од ње умео да натера дете да узима храну иако је било слабојешно, да попије горак лек, да напише домаћи задатак иако не воли можда сваки предмет у школи. Имала је за све то, па и за васпитање неки чудан природни таленат-говорила је некада госпођа Бакота.

Ми који смо имали част да је упознамо, итекако добро знамо значење ових речи....Али и да не располажемо овим детаљима, хтели то или не, често се сетимо њене чувене реченице: “О растанцима ме немојте питати“....

Ово сећање на њу је само инсерт из дугометражног филма који се одмотава у глави свих нас који смо је познавали и волели; вредна успомена на жену која је увек, и у дубокој старости, имала осмех на лицу, ведрину у души и оптимизам у оку. Волела је и љубав делила свима као велики мириси хлеба тек изашао из рерне, шерпу врућег млека скуваног пред полазак деце у школу, ломила на равне части, делила срцем да сви имају довољно и буду сигурни да су заштићени и вољени.

Сузана Мирчић

 

NEMA ZA PERU

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Mart 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 9 1 2 3
week 10 4 5 6 7 8 9 10
week 11 11 12 13 14 15 16 17
week 12 18 19 20 21 22 23 24
week 13 25 26 27 28 29 30 31

Ускоро

Nema događaja