ЖЕНА ШИРОКИХ ПОГЛЕДА И ВЕЛИКОГ СРЦА

Сећања на хранитеље из Милошевца:

Биљана Стевановић, хранитељица из Милошевца и сама је била дете у хранитељској породици

Са судбином ратног сирочета, Биљана Стевановић, родом из Старог Села, после домова за сирочад у Рачи и Жабарима, стиже у Милошевац. Живећи са децом чију је судбину делила, ова девојчица је заволела место у којем је стасала за основну школу.

Боравећи у милошевачком дому за децу која су родитеље изгубила у рату, Биљана је вредно обављала своје ђачке обавезе и сањала да једнога дана постане бабица. Бабичку школу у Нишу је уписала и завршила два, од укупно три разреда.

Некако у то време, у Милошевац је долазио питомац војне школе у Рајловцу, касније на служби у Мостару, Пули, мештанин села, Миодраг Мића Стевановић.

Висок и маркантног изгледа, са белом шапком која је биле “магнет” за девојке, млади мештанин у војној униформи, привукао је пажњу ученице нишке школе и њихова животно - љубавна прича је започела.

-Биљана ми се одмах допала и желели смо што пре да започнемо заједнички живот - прича Миодраг, ретко виталан осамдесетпетогодишњак.

-Али, пошто сам тада као водник живео у мостарској касарни, Биљана је за почетак остала да живи са мојим родитељима, Бориславом и Живком.

STEVANOVICIII

Млади пар се венчао 27. септембра 1959. године, а њихови заједнички боравци у Пули, остали су им као најлепше успомене ране младости.

Најпре се 1962. године, родила њихова прва кћи Слађана, а две године касније Драгана. Тада малим девојчицама, било им је сасвим нормално што њихови родитељи своју љубав према деци, равноправно деле са малишанима на породичном смештају.

Сви који су познавали Биљану, укључујући и аутора ових редова, знају да је њено друго име било ЉУБАВ. Препознатљиви израз лица био је широки осмех, а у увек широко раширеним рукама, било је места за загрљај сваке дечије душице која је у њој тражила мајку.

Миодраг и Биљана Стевановић, однеговали су 25 малишана који су сплетом различитих животних околности остали без својих биолошких родитеља. Своје нове родитеље, Мићу и Биљану, ословљавали су са „мама“ и „тата“. Од њих су поред љубави, добијали поклоне као и њихове две кћери.

Биљана је сву своју децу подједнако волела. Овом приликом бележимо податак да је двојици дечака приредила испраћај у војску. И један и други - Неша и Пера, када дођу у Милошевац, где иначе не живе, прво посете гроб своје мајке и хранитељице Биљане, која је преминула 28. фебруара 2016. године.

biljanana

Девојчицу Марију из Јагодине, Стевановићи су називали својим дететом. Ова млада жена је нажалост преминула, а њену породицу Миодраг сматра најближом фамилијом.

Списак дечака и девојчица који су своје нове родитеље нашли у дому Стевановића је дуг... Ту су још: Аца, Мики, Јован, Слободанка, Рајка...

     -После растанака са децом, Биљана је плакала и патила данима - прича Миодраг, војни пензионер који и дан данас представља живу енциклопедију сећања.

Сећа се савршено Тита, Насера, Сиримаво Бандаранаике из периода службеног боравка на Брионима... Али, најрадије се сећа своје „златне свадбе“ са 150 гостију и две музике. Родбина, сва њихова деца која су могла доћи, колеге официри у пензији, уживали су у невиђеном слављу уз традиционални оркестар и неизбежне трубаче. А једно сећање, каже, не сме бити заборављено.

-Биљана је била весела, позитивна, друштвена. Биле су то тешке године када смо започели заједнички живот. Није било аутобуса. Једнога дана, на капији се у Милошевцу појавиала њена рођена бака, Цула из Старог Села. Казала је да својој унуци Биљани носи крушке из родног дворишта. Воћке су биле оне које се у народу називају „дивљакама“, али их никада нисмо заборавили. Можда је моја супруга ту енергију и љубав према другима, наследила баш од баке-прича Мића.

Старија кћи Слађана ради као медицински радник на Војно медицинској академији у Београду, а млађа Драгана је главна сестра интензивне неге, интерног одељења Ургентног центра наше престонице.

Иако су прицче о оваквим људима вечне и без краја, Биљанина кћи Драгана нам је испричала „крај“.

-Мама је била у тешком стању. У болници и већ интубирана. Један младић, наш штићеник је тих дана био на својој хемо терапији. Када је чуо ста се дешава са његовом“мајком“, прекинуо је тога дана терапију, дојурио у Ургентни центар и са врата собе потражио очи „своје мајке“. Сигурна сам да га је препознала. То је био њен последњи поглед-каже Драгана, Биљанина кћи, на крају приче, која нема краја.

PRIYNANJE

Сузана Мирчић

NEMA ZA PERU

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Mart 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 9 1 2 3
week 10 4 5 6 7 8 9 10
week 11 11 12 13 14 15 16 17
week 12 18 19 20 21 22 23 24
week 13 25 26 27 28 29 30 31

Ускоро

Nema događaja