Сеоски културни центар Марковац - срж промене у заједници

„Активна жена је жена која зна да препозна своје потенцијале, те да их не баци у ветар већ да препозна како да их користи и да у том процесу процени како да те своје потенцијале оствари у оквиру заједнице у којој живи.“ Александра Миладиновић, СКЦ Марковац

У протекле две године дешава се буђење заједнице у Марковцу које је покренуло неколико жена, што пореклом из Марковца, што самих становница села. Препознавши важност женског удруживања за добробит заједнице и увидевши своје личне потенцијале које би могле да ставе у службу заједници основале су Удружење грађана СКЦ Марковац и покренуле промену са циљем да свом селу пруже светлији поглед у будућност.

Искористивши тренутак Ковид-19 епидемије када су се становници градова окренули селу као уточишту, а мештани били у стези карантина, покренуле су дечији клуб у оквиру којег су радионичарским приступом и позоришним представама на првом месту обогатиле животе деце Марковца.

Прво су основале библиотеку Екатарина Павловић која је полако почела да окупља децу Марковца и њихове породице. Фундус библиотеке градиле су кроз донације са родно равноправном димензијом у фокусу, а библиотека после само годину дана има шест библиотекарки и 250 чланова и чланица.

Инсприсане одазивом заједнице, у јуну oве године, покренуле су и дечији клуб у оквиру којег су радионичарским приступом и позоришним представама додатно обогатиле животе деце Марковца.

У последње време, што њиховом жељом и мотивацијом, што спознајом управе месне заједнице Марковац, почела је да се одвија ревитализација . Успавани дом културе, након двадесет година, окупио је мештанке и мештане који су у заједничкој акцији чишћења, успели да простор оспособе за коришћење, те је дом већ сада нови центар културних и друштвених догађања за заједницу у коме се одржавају позоришне радионице, радионице библиотерапије и позоришне представе за децу, отварајући могућност за ширу културну понуду.

Andjelka

Феминистички културни центар из Београда, БеФем, дугогодишњи је партнер женским иницијативама у руралним срединама. Кроз континуиране едукације и менторски рад са женама, БеФем ради на оснаживању и повећању видљивости жена на селу у јавности као групе становништва која је вишеструко маргинализована и неоправдано испод радара локалних и државних мера и политика, јавности и медија.

Досадашњи рад са женама на селу БеФема био је фокусиран на Војвођанску регију и Златиборски округ где су окупљене, може се рећи, пионирке у женском удруживању у Србији. Чувши глас жена из Марковца током Летњих феминистичких сусрета у Бездану које БеФем већ седам година организује као својеврсан инкубатор размене знања, вештина и искустава, покренула се жеља да БеФем својом подршком помогне да се глас марковчанки чује и шире.

Током једнодневне посете БеФем и чланице УГ СКЦ Марковац радиле су на мапирању расположивих ресурса, потреба и планова удружења и изналажењу потенцијала и могућности деловања на путу ка даљој промени заједнице. Ову активност феминистички кулутрни центар БеФем реализује уз помоћ Европске уније и Националне коалиције за децентрализацију, Фондације Јелена Шантић и Групе 484 као део пројекта Локални позив за ЕУ.

У првој фази овог пројекта снимљен је видео о женама из околине Сомбора које су у својим окућницама почеле да гаје лаванду и у њој пронашле извор додатних прихода, али и побољшање живота самих жена које су се укључиле у пројекат Лаванград. На овом каналу можете погледати и остале филмове у продукцији БеФема.

IMG 20211107 145033

IMG 20211107 115956 1

IMG 20211107 104326

IMG 20211107 121229

https://www.youtube.com/watch?v=8bQfPxG-t8s

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec May 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 18 1 2 3 4 5
week 19 6 7 8 9 10 11 12
week 20 13 14 15 16 17 18 19
week 21 20 21 22 23 24 25 26
week 22 27 28 29 30 31

Ускоро

Nema događaja