КО ТО МИСЛИ НА ДЕЦУ МИЛОШВЦА

Ближе се празници. Обрадујте малишане у хранитељским породицама

Помоћ стиже кад јој се најмање надамо и од кога се најмање очекује. Добродошла је у свако доба, посебно деци без родитељске бриге. Штићеницима Центра у Милошевцу поклони с времена на време стигну од бројних донатора, фондација и хуманитарних организација. Обрадују их и улепшају им детињство. Некада их је било много више него сада, када је свако зокупљен својом бригом заборавио да некоме и мала пажња значи много. Више од труда и средстава које дародавац њиховом детињству поклања од срца. Овде ћемо се подсетити ко је учинио нешто незаборавно за њих, ко их је племенитим делом подсетио да постоје добри људи, кога се сећају по доброти и племенитости. Можда би ова подсећања пробудила пажњу оних који би могли да им улепшају тужно детињство.

- Уопште ми није било лако у врућој столици. И оно што сам знала нисам била сигурна да је тачно. Осећала сам се као у школи. Али због деце којој је моја помоћ била потребна рекла сам: „Секо, сабери се да те паре зарадиш.“ Била сам јако мотивисана. Нема лепшег задатка у животу него подизати једно младо биће, гледати како одраста и сазрева – рекла је Сека приликом посете деци и хранитељима.

 

270442

2225527У врућој столици изјаснила се на самом почетку за кога се бори и пожелела да се сусретне са људима који деци без родитељске бриге враћају веру у живот, одгајају их као своје и помажу им да постану људи.

- Видела сам на телевизији емисију са вашим хранитељским породицама и одлучила да и ја некако помогнем. Била сам импресионирана. Сматрам да су то велики људи који прихвате да буду родитељи остављеној деци. Надам се да ће се након оваквих медијских кампања појавити још неко ко ће учинити нешто да им се помогне. Није то тако тешко и немогуће. Само треба мало добре воље. На жалост, у великом свету су глумци јако богати и могу више да пруже онима којима је помоћ неопходна. Код нас смо далеко од тога да глумци лично могу да помогну осим на овај начин – говорила је тада топло, из душе, Сека Сабљић, изражавајући дивљење хранитељима и установи због свега што чине за децу без родитељске бриге.

Три хранитељске породице са по троје деце су том приликом из фонда Милионера добиле по 80.000 динара уз обавезу да их потроше на потребе деце. Свако дете је имало право да купи мобилни телефон, компјутер или камеру, како су се сами изјашњавали. За одећу и храну није било дозвољено трошити опредељену суму зато што дародавац није предвидео такву врсту поклона за штићенике у хранитељским породицама.

911387

„Деца могу да потроше новац на слаткише, играчке или друге ствари које им причињавају задовољство“, рекла је још у врућој столици Сека.

Био је то празник за све награђене и Секу коју су деца дочекала усхићено и у знак захвалности јој посветили стихове, приредбу на којој су глумили, певали и играли, и испратили је са симболичним поклонима на којима су осликали велико срце и написали „ХВАЛА ТИ СЕКО!“

Како је и желела убрзо после Секине посете Милошевцу, појавили су се нови дародавци. Глумци Атељеа 212 и тим српске Coca – Cole, обезбедили су донацију за децу Милошевца. Прикупљен је новац у Улици отвореног срца, а на спортским теренима у Милошевцу приређен је хуманитарни турнир у малом фудбалу. Такмичили су се како би широј јавности скренули пажњу на Милошевац као јединствено село у свету које негује традицију хранитељства.

1382077

- Лепота бављења глумом и другим облицима уметности је могућност да кроз приказивање и откривање великих људи и њихових херојских дела откривате лепоту и смисао живљења. Али када такву лепоту и хуманост откријете у стварном животу онда је то заиста задивљујуће. Имамо велику привилегију што смо управо племенитост и људскост препознали и пронашли у деци из Милошевца, у њиховим хранитељима и васпитачима, који тако предано, храбро, неуморно и са огромном љубављу скоро читав век чувају и негују децу без родитеља и децу ометену у развоју. За нас су та деца јунаци нашег доба, а читаво село највећи херој – рекао је Кокан Младеновић, редитељ и дирктор чувеног позоришта из Београда. Тадашњи турнир „Играј срцем“ био је наставак акције „Пиши срцем“ коју је Атеље организовао за децу у Милошевцу и обезбедио тада више од милион динара за реконструкцију зграде у којој се налази боравак за децу са сметњама у развоју.

Деца у хранитељским породицама упознала су Тању Бошковић, Банета Трифуновића, Биљану Крстић, Игора Лазића... Били су госи на двору престолонаследника Александра Карађорђевића, ишли на представе глумаца који су им делили новогодишње пакетиће, летовали на мору. За њих су грожђе у амбасадорској берби у винограду подрума Радовановић, брали представници многобројних амбасада у Београду, а на аукцији у Хајату су боце вина направљене у подруму у Крњеву достигле вредност од око 15 хиљада евра. Новац је утрошен за уређење обејеката и простора за колективне активности штићеника Центра у Милошевцу.

611294

 

6766976Тања Бошковић је приликом посете Центру рекла да је тешко бити рањен и дубоко сам, али да је велики успех издићи се из невоља које нам живот поставља као препреке и постати човек кад о вама не брину родитељи и немате никога свог. Зато је улога хранитеља у њиховим животима немерљива.

- Да некоме учинимо радост дајући му оно што можете и имате јесте једино што стварно поседујемо. Оно што смо неком дали је једино што је заиста наше. Остало је лук и вода. Зато дајите да бисте имали и радујте децу кад год можете – биле су Тањине горљиве речи упућене јавности након посете Милошевцу где су хранитељице и штићеници Центра у Милошевцу оставили дубок траг на нашу чувену глумицу.

2212569

Дејан Голубовић, предузетник из Орашја је једног лета обзбедио летовање на мору деци из Центра са сметњама у развоју, Сартид је редовно доводио Деда Мраза са најлепшим новогодишњим поклонима за сву децу смештену у хранитељским породицама. Добру вољу показивали су безброј пута из Карнекса, чешке амбасаде, хуманитарне организације „Од срца срцу“, „Гоша Монтажа“, Црвени крст Велике Плане, „Инглиш бук“... За хранитељске породице компанија ИВ из Београда преко Атељеа 212 обезбедила је пре неколико година 15 компјутера и опремила мултимедијалну учионицу у Центру. 

Чекају се и ове године дародавци који ће улепшати празнике малишанима Центра у Милошевцу. Има их 185. Немојте их заборавити. Добрих људи има свуда, сетите се да ће нечије детињство бити улепшано вашим племенитим гестом. За дечији осмех и радост у њиховим очима вреди се потрудити. Ваше мало некоме је много!

Ближе се празници. Обрадујте малишане у хранитељским породицама у Милошевцу.

479611

 

840896

NEMA ZA PERU

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec May 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 18 1 2 3 4 5
week 19 6 7 8 9 10 11 12
week 20 13 14 15 16 17 18 19
week 21 20 21 22 23 24 25 26
week 22 27 28 29 30 31

Ускоро

Nema događaja