НЕВИДЉИВИ ОТАЦ

Истинита прича о човеку који је био штићеник Центрa у Милошевцу чијем сину прети слична судбина зато што као „невидљиви отац“, без комплетиране личне документације, не може да оствари право на социјалну помоћ

Неиспричане животне приче, у којима живот испише романе чији садржај подстакне на размишљање, поремети равнотежу и допринесе да о неким појавама промишљамо дубље него што бисмо желели, увек буде пажњу читалаца. Ово је истинита прича позајмљена са једног блога која је настала као коментар на садржај једне сличне приче о хранитељству, штићеницима и људима великог срца који су све што имају поделили са децом без родитељског старања. Написана је да укаже друштву на постојање проблема, пробуди нечију савест и утиче на некога ко би могао да покрене промену статуса лица чији је идентитет замагљен, а права нејасно дефинисана.

Невидљивих родитеља има – јесмо ли свесни тога; вероватно да, нарочито после филма „Отац“ Срђана Голубовића, који је настао на основу истините приче о Ђорђу Јоксимовићу, „потпуно омаловаженом човеку, коме су због сиромаштва одузета деца“. Сурова је истина да ни после европске промоције филма и одјека у јавности проблем ове породице није решен, а чини се да је решење могуће, скоро на дохват руке.

otac 2

benefiti1

„Постоје приче које морају бити испричане. Једана од таквих је и ова ... животна, какву само живот може да напише. Невидљиви отац је мој друг, кога знам више од 20 година. Растао је као дете без родитељског старања, по хранитељским породицима. У прву породицу смештен је са непуних једанаест месеци живота. Као беба био је болешљив, чуван у беди и немаштини и занемарен од стране родитеља, те је на једном од лекарских преглада педијатар позвао раднике Центра за социјални рад и по хитном поступку је хоспитализован, а нешто касније измештен из примарне породице.

Своје биолошке родитеље видео је свега неколико пута у животу као случајне пролазнике али се ти исти родитељи никад нису званично одрекли свог родитељског права, тако да је тада дете, а сада одрастао и зрео човек, био лишен не само родитељске бриге и неге, већ и могућности усвојења и неког, условно реченог, нормалног породичног живота. Временом су се у животу невидљивог оца, мењали само хранитељи а када је напунио десет година, по одлуци радника Центра за соц.рад, премештен у дечје село Милошевац.

Међутим, развојни пут кроз хранитељске породице и није толико битан, битно је да је напуштен од најближих успео да заврши средњу школу, осамостали се, запосли, скући и ожени. Једино што је невидљиви отац добио од својих биолошких родитеља је име, презиме и ништа више. Чак ни могућност да буде усвојен, да буде нечији.

Причи овде није крај. Невидљиви отац, сада већ зрео човек по завршетку школовања, проналази посао, жени се и добија сина. Игром судбине остаје без супруге и са својим малим сином живи у кући коју је добио на коришћење од стране Центра за социјални рад. Након извесног времена остаје без посла и сталних месечних прихода. Тако, невидљиви отац и његов мали син, без игде иког, чувају једно друго и муче муку са животом, породичним законом и администрацијом.

otaccccc

Како је невидљиви отац уједно и самохрани родитељ, без посла и сталних месечних прихода, има право на социјалну помоћ али да би остварио ово право, потребно је прво да тужи бабу и деду свог сина, јер не издржавају унука?! Овде настаје административни проблем. Како невидљиви отац да тражи издражавање свог сина од родитеља, које и сам не познаје? Како објаснити систему и закону да биолошке родитеље, невидљив отац, има само на папиру, да су можда и умрли, јер им се одавно губи сваки траг. Од ког тражити и кога тужити за издржавање?

Сивило је преплавило живот ове породице, а рупе у закону постају све веће, обзиром на то да је невидљиви отац без посла... Постоји претња Центра за социјалани рад да му се одузме син и смести у хранитељску породицу!!

Па питам и молим за помоћ.

- Зар није боље решење дати родитељу новац, уместо да му радници Центра прете одузимањем сина зато што нема пара за његово издржавање?

- Зар није боље да дете буде са оцем који о њему савесно брине, него да га силом прилка препусти другима на чување?

Разилика између невидљивог оца и његових биолошких родитеља је огромна. Он жели и хоће да се брине о свом сину. Како му помоћи?"

NEMA ZA PERU

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec May 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 18 1 2 3 4 5
week 19 6 7 8 9 10 11 12
week 20 13 14 15 16 17 18 19
week 21 20 21 22 23 24 25 26
week 22 27 28 29 30 31

Ускоро

Nema događaja