ДОПРИНОС РАВНОМЕРНОМ РЕГИОНАЛНОМ РАЗВОЈУ

Норвешка подржала друштвено-економски развој Србије са више од осам милиона евра

Краљевина Норвешка подржала је уједначени развој мање развијених градова и општина и оснаживање националних институција са више од осам милиона евра током последње три године преко пројекта “Норвешка за вас - Србија”. Кроз различите пројекте, 218 особа добило је запослење, 385 незапослених унапредило је своје вештине за запошљавање, 162 микро и мала предузећа унапредила су своје пословање, док је инфраструктура побољшана у девет општина чиме је 48.000 грађана добило боље услове живота.

Од септембра 2018. до сада, пројекат је организовао различите јавне позиве и подржао више од 90 различитих пројеката за унапређење приступа запошљавању, повећање социјалне укључености, побољшање услова живота и локалне инфраструктуре, док су активности спроведене у 59 мање развијених локалних самоуправа.

“Веома смо задовољни што смо током три године успели да остваримо изузетно значајне резултате заједно са Краљевином Норвешком и допринесемо равномерном регионалном развоју. Са Норвешком имамо искрен и партнерски однос у процесу интеграција Србије у Европску унију, а од 2008. године до данас, Краљевина Норвешка омогућила је Србији 100 милиона евра бесповратне подршке за развој”, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, током обележавања завршетка пројекта “Норвешка за вас - Србија”.

 

Norveska za vas Srbija zavrsni dogadjaj 131021 2Пројекат “Норвешка за вас - Србија” пружио је и подршку јачању националних институција, кроз унапређење информационе безбедности Владе Републике Србије израдом Процене екосистема информационе безбедности у Републици Србији са Методологијом за идентификацију критичне информационе инфраструктуре, као и набавком платформе за организацију сајбер вежби, чиме је унапређена спремност кључних институција Републике Србије да одговоре на сајбер нападе.

“Норвешка доследно подржава друштвено-економски развој Србије већ много година, а кроз различите пројекте, изградили смо снажно партнерство са Владом Србије и различитим националним и локалним институцијама, што је била основа за наш заједнички успех. Наше пријатељство дубоко је укорењено и посебно ми је драго што смо могли да искажемо солидарност с грађанима Србије током пандемије ковида-19, када је то било најпотребније”, рекао је амбасадор Краљевине Норвешке Њ.Е. Јорн Еуген Јелста.

Краљевина Норвешка подржала је и јачање здравственог система и јединица интензивне неге набавком 20 респиратора и 25 уређаја за анестезију и респираторни мониторинг, у мају и јуну 2020. године. Осим тога, Министарство за европске интеграције добило је савремени софтвер за превођење правних тековина ЕУ, што је допринело повећању квалитета и брзине превода.

Norveska za vas Srbija zavrsni dogadjaj 131021 12

“Изузетно ми је драго што на завршетку пројекта “Норвешка за вас - Србија” имамо значајне резултате које смо остварили у сарадњи са Владом Србије и Краљевином Норвешком, Министарством за европске интеграције и осталим ресорним министарствима и националним и локалним институцијама. Овај пројекат покривао је много различитих области, те смо тако одговорили на потребе људи, испунивши мандат УНОПС-а да подржи изградњу бољих живота и подржи државе у достизању одрживог развоја”, рекла је директорка вишедржавне канцеларије УНОПС-а у Србији Микела Телатин.

            Пројекат “Норвешка за вас - Србија” финансира Краљевина Норвешка, а активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Jun 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30

Ускоро

Nema događaja