РАСТЕ БРОЈ ПОРОДИЦА ЗАИНТЕРЕСОВАНИХ ЗА ХРНИТЕЉСТВОСТВО

Број породица заинтересованих за чување деце у порасту последсњих година

Пооштрени критеријуми за добијање деце на чување нису смањили интересовање хранитеља да се баве овим позивом. Без завршене обуке и строге контроле надлежних служи центра за социјални рад није могуће преузети дете из Центра за породични смештај и усвајање у Милошевцу. Милошевац и даље остаје једно од најсигурнијег уточишта за децу без родитељске бриге. Тренутно обуку за хранитељство похађа 10 хранитељских парова, укључујућу будуће хранитеље из Смедеревске Паланке. 

Поступак за заснивање хранитељства има последњих година компликованију процедуру која се не може заобићи јер се заснива на прописима и упутствима Министраства за рад и социјалну политику.  Некада се хранитељство остваривало уговором између Центра за породични смештај и представника хранитељске породице која преузима дете. Данас су критеријуми строжији ради заштите деце и њихове сигурности. И добро је да је тако, кажу сви којима је сигурност деце на првом месту, посебно одрастање без трзавица деце лишене родитељске пажње.

Да би неко био хранитељ мора да поднесе породични захтев надлежној служби; оба брачна партнера у обавези су да прођу поступак тренинга, специфичног школовања да би били хранитељи. То значи када достављају захтев Центру за социјални рад, или установи за збрињавање деце, морају да доставе одређену документацију о завршеној обуци хранитељства, или пристанка да похађају тренинге. Та документација подразумева прикупљање података од стране полиције и Центра за социјални рад о томе да ли су имали проблема у браку, да ли постоји насиље у породици, да ли су били кривично гоњени, осуђивани, или се води кривични поступак против њих. Све то по поступку и процедури коју прописује Министарство за рад и социјлну политику – важећа су правила која се поштују још од почетка прошле деценије.

 Када надлежне службе комплетирају папирологију пре обуке се закаже  интервју са породицом. У директном разговору са супружницима заинтересованим за обављање овог хуманог посла  се открива да ли је породица мотивисана да се бави хранитељством због збрињавања деце, или је пресудан материјални момент. Када се заврши цео поступак добија се потврда о општој подобности од стране Центра за социјални рад, од правне службе ове устнаове. По добијању потврде приступа се обуци која се одвија у Центру за породични смештај, по акредитованом програму ресорног министарства „Сигурним кораком до хранитељства“ што у наслову садржи циљ обуке. Обука траје 33 часа и њу посећују оба брачна партнера, супруге и супрузи хранитељске породице.

benefiti1

Радници Центра за породични смештај, ако се ради о породицама на нашој територији,  прикупљају податке о тој породици, каква је, како се третира у селу, у месту живљења, да ли је поштена, да ли има назнака да њени чланови конзумирају алкохол, дрогу, неке опијате, да ли има психичких или других тешких болесника у кући. То су све елементи који се прикупљају у поступку прибављања документације будућих хранитељских породица. Када се заврши обука тренери који су држали предавања дају своје мишљење о кандидатима. Оцењују у којој мери су савладали обуку и да ли задовољавају све елементе и критеријуме који су прописани од стране министарства за заснивање хранитељства – кажу надлежни у ресорним службама чији је домен интересовања брига о деци. На листи хранитеља у Милошевцу и околним селима је последњих година 160 хранитељских породица са комплетно и успешно завршеном обуком. У  126 породица тренутно је смештено 188 деце свих узраста.

Имали су у Центру за породични смештај деце у Милошевцу протеклих година приличну навалу за бављење хранитељством. Повећање интереса да се чувају деца огледа се у достављању молби са територије општине Велика Плана и Смедеревске Паланке, док из Смедерева нема захтева зато што њихов Центар за социјлани рад сам ради  обуке и на тај начин решава нека питања деце са своје територије и делимично смањује обавезе регионално Центру у Милошевцу. Центар у Милошевцу као регионална установа у обавези је да одради практичан део обуке, док припрему за хранитељство ради Центар за социјални рад. То је прописан поступак у процедури. Прилив нових хранитељских породица који датира задње две године је углавном због накнаде која по детету износи преко 30.000 динара, за два више од 50.000, а за троје и више деце преко 70 хиљада. Предвиђено је да одређени део одлази на материјалне трошкове за дете, део је назначен као наканда за рад хранитеља. Поврх тога добијају пензијско и социјално осигурање, а за потребе старије деце се додатно измирује џепарац, као и трошкови за набавку књига, летовања, екскурзије, матурске и друге свечаности... Све ово уз неоспорну хуманост и солидарност може да буде разлог зог којих се све већи број младих брачних парова на селу и у граду, разних занимања и опредењљења, одлучује да заврши обуку и стекне право на хранитељство.

hraniteljstvooo

Како постати хранитељ

 • Потребно је да се утврди да особа:
 • није лишена родитељског права
 • није лишена пословне способности
 • није осуђивана за одређена кривична дела
 • не болује од болести које могу утицати на несметан раст и развој детета
 • има одређене материјалне и стамбене услове за смештај деце
 • може да добије позитивно мишљење психолога, педагога, социјалног радника, правника и лекара
 • може да са успехом да заврши припрему и обуку за хранитељство

Грађани који желе да се баве хранитељством, подносе захтев центру за социјални рад у општини где станују и прилажу потребну документацију:

Фотокопија личне карте;

Извод из матичне књиге рођених;

Извод из матичне књиге венчаних (ако су у браку);

Уверење о држављанству;

Лекарско уверење;

Потврда о запослењу и месечним приходима (укључујући приходе од пољопривредне делатности, издавања стана, куће, од нерегистрованих делатности);

Потврда о имовини (уговор о купопродаји стана, куће, закуп, откуп, оставинско решење);

Уверење да није осуђиван - прибавља по службеној дужности центар за социјални рад;

Уверење да се против хранитеља не води истрага, односно да није подигнута оптужница;

Уверење да није лишен родитељског права (добија се у суду, ванпарнична писарница);

Уверење да није лишен пословне способности (добија се у центру за социјални рад);

Потврду да није на евиденцији лица против кога је одређена мера заштите од насиља у породици (добија се у центру за социјални рад).

Захтев са документацијом предаје се центру за социјални рад.

Синтетизован извештај

Након завршеног програма припреме Центар за породични смештај сачињава Синтетизован извештај – налаз и стручно мишљење о општој подобности будућих хранитеља који се доставља центру за социјални рад. Центар за социјални рад доноси одлуку о општој подобности будућих хранитеља и издаје потврду о бављењу хранитељством, с роком важења од две године.

Хранитељи имају право жалбе на решење центра за социјални рад у случају када не добију општу подобност за хранитељство.

Након истека две године, центар за социјални рад доноси одлуку о продужењу или укидању потврде о бављењу хранитељством, ценећи успешност остваривања хранитељске улоге а на основу праћења хранитељске породице – односно извештаја Центра за породични смештај о поновној процени хранитељске породице.

Извор: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

NEMA ZA PERU

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

 • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

 • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

 • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

 • Пливање за Часни крст!

 • Спортом против насиља!

 • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

 • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

 • Баскеташи показали своју хуманост!

 • Баскеташи играју за Цецу!

 • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Jun 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30

Ускоро

Nema događaja