ЗАЈЕДНИЧКИМ АКЦИЈАМА ПРОТИВ НАСИЉА

„Сазнај! Препознај! Пријави!“ – нови пројекат „Света речи“

 Уз подршку Министарства омладине и спорта, у оквиру Програма спровођења Националне стратегије за младе, од јуна до краја   године, Удружење грађана „Свет речи“ из Велике Плане, реализује пројекат „Сазнај! Препознај! Пријави!“ чији је циљ подизање       свести младих из седам средњих школа у Србији о родно заснованом насиљу. У заједничкој акцији заустављања насиља међу   младима учествују средњошколци из општина: Kрагујевац, Kучево, Пожаревац, Деспотовац, Бор и Велика Плана. На   радионицама, најпре у оквиру обуке, касније ширењем идеје у својим школама, кроз разноврсне пројектне активности подижу   свест вршњака о питањима родно заснованог насиља, проширују знања о овој теми, стичу вештине и развијају ставове о       односима међу половима и у оквиру партнерских веза препознају родно засновано насиље.

Овај циљ омогућава повећање степена толеранције међу млaдима, смањење броја конфликтних ситуација и родно заснованог     насиља. Пројекат утиче и на оснаживање учешћа девојака у јавним догађајима.

 - Млади ће кроз пројекат научити да формирају мрежу подршке и довољно оснажени имаће вољу и способности да дефинишу   проблем и отворено говоре о својим искуствима и на тај начин оснаже себе, помогну другима и на прави начин затраже помоћ од   институција које брину о младима – жртвама насиља међу којима посебну улогу имају полиција, тужилаштво, саветовалишта и   друге релевантне институције за питања младих – каже о значају пројекта професорка Јелена Златкова, ауторка још једног у   низу пројеката против насиља.

 Након обуке у Великој Плани млади су истакли да су на радионицама сазнали много тога што до сада није било у њиховом домену интересовања и да су довољно оснажени да промишљају о проблему родно заснованог насиља, као и да активностима у    својим школама код вршњака пробуде свест о значају теме за младе.

Марија Стокић из Кучева, рекла је по завршетку обуке, да су млади незаинтересовани за овакве теме зато што нису довољно упућени у проблематику и да поседују само површна сазнања о томе шта узрокује родно засновано насиље и какве су последице појаве која узима маха у свим друштвеним заједницама.

DSC 0998

- На овим радионицама смо схватили колико су заиста жене угрожене, у којој мери се њихова права и мишљења не поштују, колико због тога оне трпе насиље - како психичко тако и физичко. Искрено се надам да ћемо се у једном тренутку освестити, не само ми млади, него сви, читаво друштво и да ће се односи значајно променити у прилог равноправноти жена. Радићемо на томе – закључила је самоуверено.

Петар Вуловић из Крагујевца каже да је научио на едукацији како вршњаци могу да освесте младе о значају проблема и подуче их како да се боље снађу у овим тмурним временима када се не поштују туђи ставови, мишљења и потребе.

- Потребно је да садашњим и новим генерацијама средњошколаца скренемо пажњу колико је важно да успоставимо са окружењем добре међуљудске односе. Да се поштујемо, помажемо и саслушамо једни друге. Толеранција је део нормалне комуникације у сваком друштву, у овом тренутку када се суочавамо са свим недаћама које нас прате, тим пре да будемо спремни за нова времена која носе још веће промене. Постоје значајне разлике међу половима а да ми тога нисмо ни били свесни. Углавном на штету жена. Због тога су вероватно девојке последњих година мало агресивије, подстакнуте неправдом и потребом да скрену пажњу на себе и истакну проблем који је очито присутан у нашем друштву – рекао је средњпшколац из крагујевачке техничке школе.

DSC 0962

Његова школсака дугарица Николина Миловановић преноси сличне ставове по питању родно заснованог насиља.

- Семинар нам је пружио прилику за дубоке и дуге разговоре о разликама међу половима о чему до сада нисмо размишљали, бар не на овај начин. Нама младима је јако занимљива тема, препознајемо се у неким примерима из живота. Научила сам на који начин могу да освестим и ширим ову причу даље. Сматрам да, постојањем оваквих организација и нашом добром вољом да одвајамо време да се едукујемо, можемо да направимо значајан помак напред.

– На тренингу сам добила нове информације које могу да применим у комуникацији са вршњацима и људима у окружењу са којима се сусрећем и на које могу да утичем да промене став о родној равноправности уколико нису до сада освестили у себи овај проблем. Неопходно је да се подигне свест људи о родној неравноправности и тек сада схватам колико нисам имала појма о овоме иако су то неке реалне ствари које се дешавају свуда око нас. Драго ми је што ћу нешто променити у школи и сматрам да заједно можемо више и боље да утичемо на промене и да дођемо до решења, откријемо на који начин да делујемо удружени. Можемо доста да утичемо у различитим срединама. Битно је да се теме што више отварају и да се о тове што више прича – истиче своје мишљење Теодора Крчуновић ученица Техничке школе у Бору.

DSC 0966

Сара Милићевић, гимназијалка из Велике Плане, изразила је наду да ће својим ангажовањем успети да пробуди свест код људи како би се више, на свим нивоима друштва, причало о насиљу.

- Када би људи били свесни какве све врсте насиља постоје, када би могли да препознају у сваком тренутку насилно понашање, уочили различите облике насиља, проблем би се лакше решио. Захваљујући овим радионицама могу да посумњам да ли је неко жртва насиља, да препознам да ли трпи насиље, па и да му помогнем на неки начин да се ослободи насилника. Уколико смо сложни у овој идеји можемо да утичемо да људи буду опрезнији и да се насилници разумније понашају и не буду насилни. Могу дубоким промишљањем о могућим последицама да коригују своје опхођење у друштву, самим тим утичу на смањење насиља што јесте циљ овог пројекта и једног хуманог односа међу људима.

- Препознавање насиља у вези веома је важно искуство нама младима када сутрадан будемо спремни за формирање породице. Када са неким остваримо присност да можемо да размишамо о браку, неопходно је да реално, без присуства емоција, утврдимо карактер и ставове личности коју бирамо за партнера. Нико не треба да трпи насиље, чак и када је велика љубав у питању. Зато је важно да са аспекта нових сазнања и проширених видика пробудимо свест и код других да реално сагледају са каквим пртнером ступају у контакт. Причом, ми као деца, можемо пре него професори да утичемо на понашање својих вршњака. Имамо страх од професора, сваки облик консултације са њима повлачи осећај респекта и нелагодности да отворено говоримо о својим проблемима. Са вршњацима је лакше успоставити дијалог и сазнати нешто више о темама и партнерским односима који нас интересују. Можемо међусобно отворено да причамо о свему, па и о ситуацијама које су спорне, шкакљиве и које се држе у тајности – преноси своје ставове Анастасија Милошевић, ученица Машинско - техничке школе из Деспотовца, уверена да млади могу да допринесу разрешењу проблематичних ситуација међу младима више него што се мисли.

 

logoooooooooo

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Jun 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30

Ускоро

Nema događaja