ИСТРАЈНИ ЕСЕЈИСТИЧКО - АФОРИСТИЧКИ СТВАРАЛАЦ

Милан Р. Симић 

 

Шумадијски песник, романописац, приповедач, драматичар, уредник, а понајпре врсни критичар, виспрени есејиста и снажни афористичар – Милан Р. Симић, у четири деценије свог књижевно-плодоносног рада створио је и објавио осамнаест књига прозе, песама, есеја, књижевне критике, радио-драма и афоризама.

Потсетимо, ту су збирке прича Недовршена прича (1994) и Приручник за будуће мучитеље и убице(2003), романи Порицање стварности (2001), Оде ми да полудим (2002) и Бели свет коначно (2003), збирке филозофема Приручник за побуну верујућих (2011) и Аристотел по други пут међу Србима (2012), збирке огледа и критика Есеји да ти блаже горчину(2010), Али нећемо више о томе (2010), Али хоћемо управо о томе (2011), А то тонуће у простору (2012), Дневник читаоца (2015) и Дневник читаоца 2 (2017), као и збирке афоризама Чизма режим чува (1996), Гласаћемо се још (1997), Ено секире, камо га кум (2008), Зовите ме Аристотел (2013) и Жуљ на жуљ (2017).

Главно књижевно аналитичко одређење Симићевог опуса јесте, међутим, снажна, здравоиронијска црта, тачније боца која у пишчевом виспреном стваралачком оку, сувим, мајсторским реализмом слика данашњу, и негдашњу стварност, реалију коју живимо – тако верно, сугестивно, да се њена литерарна истинитост и књижевна вредност не могу довести у питање. Из целог Симићевог опуса, по природи ствари, ова булатовићевска особита књижевна одлика, тачније, тај снажни критичко-сатирички проседе, најочитије се препознаје у Симићевим есејима и афоризмима, јер критик Милан Р. Симић савршено је на хартију својих дела утиснуо наш, народни менталитет, српско политичко и свако друго психологизирање, ментални склоп народа овог балаканског, често трибалног поднебља.

Те се од његових убојитих афоризама о нашој тренутној политичкој и друштвеној стварности и критичких есеја о Кафки, Борхесу, Пинтеру, Џојсу и Бекету не може направити јасна, валидна, видно препознатљива разлика, па се тиме скоро Симићеви есеји и афоризми не могу разграничити и раздвојити по јасној, различитој тематици и посебном књижевном стилу.

Јер сваком ко се бави књижевним послом све је то, дакако, тако складна, за око видљива и разум угодна и ритмична мешавина у борхесовском маниру, да има, свакако, универзално, хомогено, јединствено књижевно зрачење и симболизовање.

Апсолутно исто јесте Симићев афоризам – Наша славна прошлост изгледа грозно. Векови су учинили своје (Политика, 23. Август 2015), као и есеј Борхес као да је играо шах са Сведенборгом (Данас, 4. октобар 2015). Јер, обе су ове књижевне творевине таквим особитим сонетом и милозвучним тоном одсвиране, да сједињују и обједињују нешто што је попут неба и земље у виду испољавања: афоризам и есеј, дакако, у нешто готово исто и слично, слично и тематски, и епохално, историјски, и књижевно, у свакоме смислу – то јест, афоризми Милана Р. Симића постојани су убојити есеји у три, четири речи, насупрот опсежним есејима и критичким приказима од три, четири стране који тек на крају, као чупавци из кутије, искоче, покажу своју главу, и још једну убојиту вредност: есејистичку афористичку сатиру највећег, најснажнијег и најдубљег интезитета. И могу се уравнати глатко и једноставно само са још једним нашим великим књижевним демијургом, ствараоцем ироније као темељног и главног поступка у књижевности, али и најучинковитијег медикамента за све наше зловоље – Миодрага Булатовића и његове осиње и стршљеновске здравоиронијске универзалне и одавно европски признате прозе. Могао би се изрећи и свим књижевним мерилима доказати и поткрепити такав недвојбени усуд да је Милан Р. Симић, засигурно, критичарски и есејистичко-афористички Миодраг Булатовић наше данашње афористије и есејистије, јер како сам лично, главом и брадом, рече критик Симић:

Добар есејиста једна је врста памћења књижевности. А и шведски филозоф, теолог и мистик,Емануел Сведенборг би се сигурно сложио, дакако, уз Борхесов амин.

Објављено у дневном листу Данас

Пише Алекса Ђукановић

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Jun 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30

Ускоро

Nema događaja