И ТИ МОЖЕШ ЗАУСТАВИТИ ТРГОВИНУ ЉУДИМА!

Још 14 средњошколаца обученo за борбу против трговине људима

УГ „Свет речи“ новим пројектом „Не дозволи да ти се догоди! И ти можеш зауставити трговину људима!“ умрежавањем младих из 20 градова Србије скреће пажњу јавности на глобални проблем који погађа цео свет, нарочито земље у транзицији и сиромашне друштвене заједнице. Пројекат се реализује у оквиру заједничког пројекта Европске уније и Савета Европе„Превенција и борба против трговине људима у Србији“.

Средњошколаци из Гимназије "Бора Станковић" из Врања, Техничке школе из Деспотовца, Средње школе из Кучева, Средње школе "Жикица Дамњановић" из Смедеревске Паланке, Средње стручне школе из Бујановца и волонтерке УГ "Свет речи" из Велике Плане, на обуци у Великој Плани стекли су основна знања и вештине за борбу против свих облика трговине људима. Тренер Мирослaв Николић, техником „форум теататра“ указао им је на могуће ситуације које се дешавају жртвама трговине људима. Јелена Златкова, ауторка пројекта, инсертима из филмова указала им је на значај проблема, док су они, примерима из живота са којима су се сусретали непосредно или кроз причу других,  направили перформанс који симболише борбу против ове појаве.

Млади из друге групе обухваћене пројектом су отишли кући оснажени за нова сазнања спремни да у својим срединама шире идеју о озбиљности проблема и потреби да се целокупно друштво бори против трговине људима. Свако од учесника тренинга истакао је у изјави о значају едукације да су понешто знали о овој појави и да иду кући чврсто уверени да ће умрежени са вршњацима из осталих градова Србије својим активностима скренути пажњу јавности на потребу да се о трговини људима говори више и са свих аспеката.  Нагласили су да је неопходно предузимање превентивних мера заштите свих угрожених категорија становништва.

У својим школама организоваће радионице, на градским трговима ће изводити перформансе, на друштвеним мрежема објављивати поруке које усмеравају пажњу младих на облике трговине људима и на могућности борбе како би заштитили себе и потенцијалне жртве трговине.

- Исистираћу да отворе очи и буду спремни да предвиде опасности, да буду обазриви и више него што је уобичајено када се сусрећу са непознатим особама – поручује Јана Перић, активисткиња „Света речи“ из Велике Плане, која ће своја сазнања са семинара поделити са вршњацим у својој школи и са адолесцентима са којима се сусреће свакодневно. Саветоваће их и подучавати, упозоравати и опомињати да им се нешто слично не догоди.

- Ово је страшније него што смо мислили о трговини људима пре него што смо се определили да радимо на пројекту. Зато је важно да говоримо, скрећемо пажњу јавности на проблем, будимо свест вршњака и других генерација о појави присутној у сваком друштву – богатом и сиромашном, развијеном и неразвијеном. Морамо да се боримо против трговине људима и да пробудимо интересовање код ученика по школама где будемо држали радионице, да им укажемо примерима на значај и важност теме.

Николина Стојадиновић, ученица Средње школе "Жикица Дамњановић" из Смедеревске Паланке истиче да је научила на радионицама много занимљивих ствари које ће бити корисне у животу, да ће после едукције са више знања и аргумената притећи у помоћ потенцијалној жртви и бити у стању да укаже вршњацима у школи на опасности које се могу појавити на њиховом животном путу.

- Било је веома поучно. Појава је учестала, нисмо знали шта све може да буде знак опасности на нашем путу, ко све може да буде жртва, а ко неко ко злоупотребљава нашу непажњу и наивност. Научила сам како да препознам манипулатора, како да избегнем манипулације које користи да заведе жртву, како да тумачим примамљиве понуде и нереална обећања – истакла је  Николина своје импресије са тренинга.

Њена школска другарица Сара Чупић додаје да је важно да не падамо на нереална обећања, да нас не повуку примамљиве понуде, да не полетимо за немогућим сновима и да се при сваком избору нечега што нам се нуди определимо само за оно што је стварно могуће. Никако нешто што представља кулу од карата и нешто што је могуће само на филму, не и у стварном животу.

-  Ако нам нуде савршен живот тамо негде где је све могуће, требало би да се запитамо да ли је савршенство које нам се баца пред ноге реалан свет или свет маште. Овде смо научили шта се догоди ако поверујемо таквим људима, шта може да нам угрози живот и како је тешко изаћи из окова који нам следе ако посегнемо за нечим што је сумњиво и нереално. Пренећу вршњацима да је потребно да стекнемо поверење о некоме да бисмо могли да му верујемо – закључила је Зорана Марикић из Кучева.

Леонора Ристић и Сара Поповић су део тима из Врања. Оне истичу да су на овом тренингу успеле да победе трему, радионице су им биле занимљиве и креативне.

- Тема је на изузетно занимљив и едукативан начин објашњена. Показали су нам нешто о  чему смо имали основна знања и представили нам озбиљност ситуације о којој би требало  да размишљамо и укажемо другима на опасности које могу да им промене живот – истакла је Сара чија је била идеја да се најзанимљивије сцене са тренинга преточене у кратак филм, а поруке које су упутили учесници пројекта уобличе у перформанс за завршницу обуке.

- Допада ми се то што смо кроз игру сазнали нешто веома важно и значајно у животу, што се методом „форум театра“ делује на нашу свест ненаметљиво о стварима веома важним у нашем развоју. Тему сам познавала од раније, али сам овде добила нове информације за које нисам ни слутила да ће ми некада бити важне у комуникацији са људима. Овде се у мени пробудила свест о озбиљности ситуације и појавила потреба да се борим против трговине људима заједно са пријтељима које сам овде стекла – рекла је Елеонора.

Пројекат "И ТИ МОЖЕШ ЗАУСТАВИТИ ТРГОВИНУ ЉУДИМА!" реализује се у оквиру  донације додељене организацији « Свет речи » из Велике Плане и представља  део пројекта "ПРЕВЕНЦИЈА И БОРБА ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА У СРБИЈИ" која се спроводи у оквиру заједничког програма Европске уније и Савета Европе „HORIZONTAL FACILITY за Западни Балкан и Турску 2019-2022".

 Ставови и мишљења не изржавају нужно званичне ставове Европске уније и Савета Европе.

 

Евалуација знамо више него што смо очекивали

Евалуација - знамо више него што смо очекивали

Обратите пажњу на садржај огласа за посао

Обратите пажњу на садржај огласа за посао

И теби може да се догоди

И теби може да се догоди

Обука средњошколаца за борбу против трговине људима

Обука средњошколаца за борбу против трговине људима

 

ЗА ВАША ПРАВА У СКЛАДУ СА ЕВРОПСКИМ СТАНДАРДИМА

SRP logo Cyrilic

 

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec May 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 18 1 2 3 4 5
week 19 6 7 8 9 10 11 12
week 20 13 14 15 16 17 18 19
week 21 20 21 22 23 24 25 26
week 22 27 28 29 30 31

Ускоро

Nema događaja