ТРЕНИНГ СРЕДЊОШКОЛАЦА О ТРГОВИНИ ЉУДИМА

ПРОЈЕКАТ “СВЕТА РЕЧИ„

“НЕ ДОЗВОЛИ ДА ТИ СЕ ДОГОДИ !„

         УГ „Свет речи“ новим пројектом „Не дозволи да ти се догоди! И ти можеш зауставити трговину људима!“ умрежавањем младих из 20 градова Србије скреће пажњу јавности на глобални проблем који погађа цео свет, нарочито земље у транзицији и сиромашне друштвене заједнице. Пројекат се реализује у оквиру заједничког пројекта Европске уније и Савета Европе „Превенција и борба против трговине људима у Србији“.

Прва група од 14 средњошколаца и средњошколки и седам професора/ки ментора обухваћених пројектом из: Сомбора, Крагујевца, Бора, Смедеревске Паланке, Бујановца и Власотинца успешно је завршила дводневну обуку на тренингу у Великој Плани и стекла  основна знања о проблему који ће бити предмет њиховог ангажовања током рада на пројкту. Уручени су им сертификати, спремни и обучени вратили су се у своје средине чврсто решени да утичу на промене. Од тренера и организатора едукативног садржаја добили су упутства на који начин могу да допринесу борби против трговине људима. Они ће у својим местима подизати свест младих о појави која им угрожава животе и против које ће се борити заједно са вршњацима других средина уз помоћ институција.

- Били су добро информисани о трговини људима, дошли су са предзнањима о томе шта јесте сексуална и радна експлоатација док су мање знали о кријумчарењу и злоупотреби овлашћења и другим криминалним радњама. По нешто су чули, видели и прочитали или су истицали да се неко из њиховог окружења сусретао са тим појавама. Надам се да ће у свом месту и својим школама ширити стечена знања, чак мислим да ће неко од њих, без подршке ментора иницирати акције у својој средини како би дали допринос борби против трговине људима.

Средњошколка из Крагујевца, Николина Милановић са одушевљењем преноси своје импресије са тренинга, наводећи да се фантастично провела и да је за кратко време о трафикингу много научила.

-  Некако волим да се у овакве едукације и сличне радионице укључујем без очекивања, али ме је ово „изуло из патика“. Волела бих да се о оваквим стварима говори чешће са акцентом на опасности о којима млади не размишљају и не приступају им рационално. Подоста сам знала о теми, прилично се причало у школи и околини о трговини људима и експлотацији, о неким, на жалост драстичним примерима злоупотреба девојака и деце за сексуално и радно израбљивање, сам сазнала из медија – истакла је Николина и нагласила да је циљ свих учесника пројекта да шире причу о проблему пред којим се не остаје равнодушан.

- На нама је да се трудимо да освестимо проблем, да са нашим млађим и старијим вршњацима причамо о важности и едукацији људи против трафикинга, што је неопходно како бисмо избегли неке опасности. На обуци смо добили велики обим информација које ће нам користити за наредне идеје и радове. Стечено знање могу да преточим у цртеж који ће презентовати  жељу да укажемо на проблем или да у писаној форми искажемо оно што је најбитније да се о трговини људима зна, а да буде доступно већем броју људи –  каже Николина, девојка која је чврсто решена да настави рад на овој теми и да допринос борби против трговине људима делећи стечена знања са вршњацима у школи и свом окружењу.

- Тема је изузетно занимљива за мене са више аспеката. Препознао сам у својој средини појаву која се манифестује као експлоатација сиромашних и незаштићених људи. Често срећем децу која просе на улици, гледам принудне бракове, говорило се у мом граду и о трговини бебама, сексуалној злоупотреби малолетника. Један мој друг је био потенцијална жртва трговине, спречено је на време и то сазнање ме увек држи будним да будем опрезан и обазрив. Овде сам дошао са значајним предзнањем о трафикингу, а одлазим кући са новим интересовањима спреман да дам свој допринос заустављању појаве која неминовно може да нам угрози животе. Моја борба, у мом месту управо креће – истакао је у свом коментару успешности тренига Богдан Матић, ученик из Бујановца и поручио да је наш став од пресудног значаја у решавању проблема који се карактеришу као злоупотреба човека. 

- Када видимо дете на улици које проси, требало би добро да размислимо да ли да му дамо новац или да му купимо нешто да поједе. Искуства са тренинга ћемо предочити вршњацима у школама, организовати трибине, упознати људе са овом појавом и потражити рационалне начине како трговину људима ми млади можемо да спречимо у својим срединама. Формираћемо мрежу младих у Србији који ће будити свест грађанства да је борба неопходна – закључује Богдан, омладински активиста који истиче да су могуће жртве трговине људима млади који су недовољно информисани, лаковерни и жељни брзог успеха и напретка у животу.

Јасмина Борић, професорка из Сомбора, каже да је због мигрантске кризе, економских неповољности у земљи, социјалне угрожености људи и многобројних проблема око нас тема пројекта актуелна

- Ова тема није препозната у званичном школском програму али нам је дата могућност да је размотримо са свих аспеката и скренемо пажњу младима на облике трговине људима. Сматрам да је најпримереније да је расправљамо на почетку средњошколског образовања када се адолесцентима дају смернице о животу, а посебно са матурантима када многи од њих одлазе у нове средине, мењају окружење и иду у иностранство. Многи од њих желе бољи живот, добре плате, брзи успех  па се сходно томе намеће закључак да ваља причати о томе надајући се да они то никада неће искусити.

УГ „Свет речи“ наставља обуку у оквиру пројекта са другом групом средњошколаца која се окупља наредног викенда у Великој Плани, а за седам дана са преосталом групом ученика и ментора из укупно 20 градова Србије који су укључени у пројекат „Не дозволи да ти се догоди! И ти можеш зауставити трговину људима“.

 

Пројекат "И ТИ МОЖЕШ ЗАУСТАВИТИ ТРГОВИНУ ЉУДИМА!" реализује се у оквиру  донације додељене организацији « Свет речи » из Велике Плане и представља  део пројекта "ПРЕВЕНЦИЈА И БОРБА ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА У СРБИЈИ" која се спроводи у оквиру заједничког програма Европске уније и Савета Европе „HORIZONTAL FACILITY за Западни Балкан и Турску 2019-2022".

 Ставови и мишљења не изржавају нужно званичне ставове Европске уније и Савета Европе.

Прва група едукатора и ментора са сертификатима на завршници тренинга

Прва група едукатора и ментора са сертификатима на завршници тренинга 

 Радна атмосфера на тренингу

Радна атмосфера на тренингу 


Јасмина Борић професорка социологије из Сомбора

Јасмина Борић, професорка социологије из Сомбора 


Мирослав Николић тренер на пројекту

Мирослав Николић - тренер на пројекту

 Богдан Матић активиста из Бујановца

Богдан Матић, активиста из Бујановца 

 Николина Милановић средњошколка из Крагујевца

Николина Милановић, средњошколка из Крагујевца

 

ЗА ВАША ПРАВА У СКЛАДУ СА ЕВРОПСКИМ СТАНДАРДИМА

                                                                                                                    SRP logo Cyrilic

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Jun 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30

Ускоро

Nema događaja