“НЕ ДОЗВОЛИ ДА ТИ СЕ ДОГОДИ !„ И ТИ МОЖЕШ ЗАУСТАВИТИ ТРГОВИНУ ЉУДИМА!

 НОВИ ПРОЈЕКАТ „СВЕТА РЕЧИ“

“НЕ ДОЗВОЛИ ДА ТИ СЕ ДОГОДИ !„

И ТИ МОЖЕШ ЗАУСТАВИТИ ТРГОВИНУ ЉУДИМА!

 

У оквиру заједничког пројекта Евопске уније и Савета Европе "ПРЕВЕНЦИЈА И БОРБА ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА У СРБИЈИ, Удружење грађана „СВЕТ РЕЧИ“ из Велике Плане наставља пре скоро две деценије започету борбу против трговине људима. Циљна група су средњошколци из 20 градова Србије. Вршњачки едукатори ће на дводневном семинару заједно са менторима стећи основна знања и способност да у својим срединама подигну свест младих да свако може постати жртва трговине људима и да кроз едукацију пошаљу поруку да се трафикинг избегава обазривошћу. Кроз радионице, перформансе и друге разноврсне активности које планирају током едукације вршњачке популације, учесници пројекта ће осмислити начине борбе против свих облика експлоатације човека од стране другог човека

У периоду од 22. марта до 27. септембра 2021. године, у оквиру пројектних активности Удружење грађана "Свет речи" кроз пројекат  "И ТИ МОЖЕШ ЗАУСТАВИТИ ТРГОВИНУ ЉУДИМА!"  обучиће 40 средњошколаца у 20 градова Србије за рад у својим срединама. Подршку ће им пружати професори ментори чији је задатак да и они својим залагањем помогну да се пробуди свест код младих, посебно у руралним срединама о великом проблему човечанства са којим се вековима бори друштвена заједница.

Захваљујући претходном пројекту „МРЕЖА МЛАДИХ СРБИЈЕ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ“ (Програм подржан од амбасаде САД), Удружење грађана "Свет речи" из Велике Плане створило је мрежу младих и њихових наставника - ментора вршњачке едукације, из 20 општина: Велика Плана, Смедеревска Паланка, Смедерево, Пожаревац, Кучево, Велико Градиште, Деспотовац, Јагодина , Сомбор, Бујановац, Врање, Власотинце, Владичин Хан, Бор, Зајечар, Мајданпек, Краљево, Крагујевац, Лапово... Они су заједно организовали радионице, дебате, уличне акције, едукативне паное, перформансе, снимили кратке филмове, обележили Дан борбе против корупције и Дан људских права.

Нови пројекат "Света речи" подржан од стране Европске уније и Савета Европе „И ТИ МОЖЕШ ЗАУСТАВИТИ ТРГОВИНУ ЉУДИМА!" представља наставак већ започете сарадње са школама из 20 општина и стварање врашњачких тимова против трговине људима који ће, уз подршку наставника -ментора, радити на подизању свести својих вршњака о овом великом друштвеном проблему.

ПРОБЛЕМ ЧОВЕЧАНСТВА

Трговина људима, посебно женама и девојкама, глобални је проблем. То је један од највећих проблема човечанства, који највише погађа децу и младе из осетљивих друштвених група и сиромашних средина, који су уједно и најугроженији.

У општинама: Велика Плана, Смедеревска Паланка, Смедерево, Пожаревац, Кучево, Велико Градиште, Деспотовац, Јагодина, Сомбор, Бујановац, Врање, Власотинце, Владичин Хан, Бор, Зајечар, Мајданпек, Краљево, Крагујевац, Лапово, Београд (општина Вождовац), посебно у руралним и приградским подручјима, број оних који, погођени недостатком могућности за посао и економским препрекама, одлазе у иностранство, а број илегалних радника у западноевропским земљама у значајној мери премашује број оних који имају легалне радне дозволе.

Најугроженији су:  деца и млади из осетљивих друштвених група и руралних подручја која припадају мањинским групама, Роми и Власи, као и деца из руралних подручја са статусом интерно расељених лица и избеглица, деца и млади који су у систему социјалне заштите (деца без родитељског старања), која су након напуштања школе, препуштена сама себи и представљају најугроженију категорију и због тога су у ситуацији да постану жртве;  деца и млади из дисфункционалних породица; деца и млади из руралних подручја са инвалидитетом које трговци често регрутују за просјачење. У руралним подручјима менталне сметње се често сматрају срамотом, а деца и млади са тим препрекама најчешће су жртве, не само радне, већ и сексуалне експлоатације. У тим случајевима породице често несвесно посредују, а није редак случај продаје деце где је такозвани договорени брак само покриће за трговину људима.

С друге стране, приступ информацијама које би могле заштитити децу и младе од опасности трговине људима, посебно радне и сексуалне експлоатације, најмањи је у овим категоријама. Због тога нам је веома важно да допремо до деце и младих из ових група, посебно до оних који нису обухваћени образовним системом, јер су као такви најрањивији. Из ових разлога, један од приоритета нашег Програма је подизање свести о опасностима трговине људима (посебно женама и девојкама) у циљу сексуалне  експлоатације и помоћи деци и младима из вишеструко  маргинализованих и мањинских група да се заштите.

- У школама, као институцијама система, осим часова грађанског васпитања (а овај изборни предмет у последње време похађа мали број ученика јер се већи број опредељује за веронауку), не постоје наставне јединице које би младима пружиле потребна знања о трговини људима.

ЦИЉ ПРОГРАМА

Како истиче Јелена Златкова, председница УГ „Свет речи“ и ауторка пројекта, циљ програма је: формирати и обучити 20 школских вршњачких тимова  које чини  40 ученика и 20 наставника (супервизора вршњачке едукације)  на тему трговине људима; радити са младима који долазе из осетљивих друштвених група и мотивисати их да преузму активну улогу у свом окружењу кроз организовање различитих активности и акција које имају за циљ информисање и подизање свести о трговини људима (са фокусом на жене и девојке), као и омогућавање умрежавања са релевантним институцијама и организацијама цивилног друштва, како би се успоставила сарадња  којом би се обезбедио ефикасан систем подршке жртвама и особама које су под ризиком од трговине људима.

Пројекат ће бити имплементиран у 20 градова Србије: Велика Плана, Смедеревска Паланка, Смедерево, Пожаревац, Кучево, Велико Градиште, Деспотовац, Јагодина, Сомбор, Бујановац, Врање, Власотинце, Владичин Хан, Бор, Зајечар, Мајданпек, Краљево, Крагујевац , Лапово и Београд.

Специфични циљеви:

 • Информисање, едуковање и подизање свести младих из 20 општина: Велика Плана, Смедеревска Паланка, Смедерево, Пожаревац, Кучево, Велико Градиште, Деспотовац, Јагодина, Сомбор, Бујановац, Врање, Власотинце, Владичин Хан, Бор, Зајечар, Мајданпек, Краљево, Крагујевац, Лапово, Београд (20 градова и 60 села) на тему трговине људима (са фокусом на жене и девојке) и перформансу као виду друштвеног активизма.
 • Мотивисање младих из ових 20 општина (20 градова и 60 села), које су обухвац́ене Програмом, да преузму активну улогу у стварању промена у свом  окружењу.
 • Умрежавање школских вршњачких тимова против трговине људима са нституцијама, полицијом, тужилаштвом и локалном самоуправом, има за циљ успостављање  сарадње како би се обезбедио ефикасан систем подршке жртвама и особама под ризиком од трговине људима.

Циљне групе и корисници: Млади (13-19 година) из 20 средњих школа из 20 општина које су партнери у Програму: млади из руралних подручја; млади без родитељског старања; млади из разведених породица или породица са потешкоћама (екстремно сиромаштво, питања насиља у породици); млади из дисфункционалних породица или млади са економским препрекама; етничке мањине (Роми, Власи, Бугари).

Пројекат "И ТИ МОЖЕШ ЗАУСТАВИТИ ТРГОВИНУ ЉУДИМА!" реализује се у оквиру  донације додељене организацији « Свет речи » из Велике Плане и представља  део пројекта "ПРЕВЕНЦИЈА И БОРБА ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА У СРБИЈИ" која се спроводи у оквиру заједничког програма Европске уније и Савета Европе HORIZONTAL FACILITY за Западни Балкан и Турску 2019-2022".

 Ставови и мишљења не изржавају нужно званичне ставове Европске уније и Савета Европе.

DSC 0227DSC 0224

Илустрације учесника тренинга

DSC 0262

Групни рад учесника тренинга

Млади спремни за борбу против трговине људима

Млади спремни за борбу против трговине људима

pano

222 1222 2

download 2

ЗА ВАША ПРАВА У СКЛАДУ СА ЕВРОПСКИМ СТАНДАРДИМА

SRP logo Cyrilic

                                                                                                                    

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

 • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

 • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

 • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

 • Пливање за Часни крст!

 • Спортом против насиља!

 • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

 • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

 • Баскеташи показали своју хуманост!

 • Баскеташи играју за Цецу!

 • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Jun 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30

Ускоро

Nema događaja