Балкански амбасадори мира

Већ неколико дана улице Велике Плане улепшавају млади из три балканске државе  окупљени око заједничке идеје – неговање мира у региону. Размену чине три групе са укупно 24 младих средњошколаца из Србије, БИХ и Македоније. Дружећи се и размењујући искуства, мишљења и ставове о актуленим темама које заокупљају пажњу јавности друштвених заједница из којих  потичу, уче се толеранцији, поштовању различитости и негоцању добросуседских односа. По осам представника својих држава дошло је из сарајевске Гимназије „Обала“, средње школе „Коста Сусинов“ из Радовиша, средњошколских центара из Кучева, Великог Градишта и Јагодине. На радионицама развијају вештине неопходне за реализацију циљева пројекта и наставак активности у својим срединама.

 

Пројекат је осмислила председница УГ „Свет речи“, Јелена Златкова, професорка књижевности у Гимназији Велика Плана, а пертнери на пројекту су Удружење за дијалог у породици и друштву "Мали кораци" из Сарајева (БиХ) и Невладина организација "Женска акција" из Радовиша (Северна Македонија). Идеју пројекта "МЛАДИ СРБИЈЕ, БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ И СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ КАО ПРОМОТЕРИ МИРА И ПОМИРЕЊА" подржава Регионална канцеларија за сарадњу младих RYCO у оквиру другог Отвореног позива суфинансираног од стране Фонда Уједињених нација за изградњу мира.

84903860_10157566642251690_4945067444436729856_o.jpg

- Циљ пројекта је подизање свести 24-оро младих са простора Балкана у односу на друге нације о важности толеранције, једнакости и поштовања различитости и њихово мотивисање  да покрену креативне активности у својим срединама чији је циљ боље разумевање људских права. Са њима теме обрађује едукатор, Демир Мекић, социолог, са дугогодишњим стажом у области остваривања и  заштите људских права. Теме су активно слушање, 4 корака за решавање конфликта, начини суочавања са конфликтом,  предрасуде и стереотипи, друштвени активизам – наводи део програма у оквиру планираних активности ауторка пројекта, Јелена Златкова.

- Као завршница обуке планирано је извођење перформанса и уличних активности као облика друштвеног активизма пред грађанима Велике Плане. Послаће у уторак, 11. фебруара, уједињени из свих држава учесница пројекта снажну поруку мира која ће речима и покретом одражавати чврсто уверење да ће се у будућности залагати за добросуседске односе и сарадњу на свим нивоима. Након повратка у своје локалне заједнице, учесници размене младих ће организовати локалне уличне акције које ће садржати едукативне паное, информативне штандове, уличне перформансе, акције пуштања балона мира у својим срединама и позвати заинтересоване младе људе  других   градове у својој држави да се прикључе акцијама које имају за циљ поруке мира и поштовања различитости народа и нација – истакла је професорка Златкова наводећи циљеве пројекта и планиране активности и додала да је снага младих гарант мира у региону.

- Пројекат ће оснажити младе људе у региону да створе повољније и боље окружење на Западном Балкану. Он омогућава размену  искустава, успостављање интеркултуралног дијалога и успостављање међурегионалне размене и сарадње младих у циљу изградње поверења међу младима који припадају различитим етничким групама. Повећањем мобилности и активизмом младих, пројекат има за циљ да помогне у изградњи поверења међу младима из различитих етничких група, чиме се доприноси помирењу у региону Западног Балкана. Млади ће подићи свест о другим народима, важности толеранције, једнакости и поштовања различитости. 

Пројекат прати велика пажа локалних и савезних медија, а све активности биће представљене у Е-билтену који ће бити  дистрибуиран свим релевантним институцијама у државама учесницама пројекта, школама чији су ученици актери у пројектиним активностима и медијима.

Пројекат траје од 01.12.2019. до 01.6.2020.године.

 

Регионална канцеларија за сарадњу са младима (RYCO) је међународна организација, коју су основале владе западног Балкана: Албанија, Босна и Херцеговина, Косово *, Црна Гора, Северна Македонија и Србија, са циљем да промовише дух помирења и сарадње између младих у региону кроз програме размене младих. Споразум о оснивању RYCO -а потписали су премијери ВБ6 током самита о Западном Балкану, одржаног у Паризу 4. јула 2016. За даље информације посетите web страницу www.rycowb.org.

* Ово одређење не доводи у питање ставове о статусу и у складу је са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова.

RYCO.jpgUNP.jpg

Садржај овог текста искључиво је одговорност УГ "Свет речи" из Велике Плане и партнерских организација Удружења за дијалог у породици и друштву "Мали кораци" из Сарајева и НВО "Женска акција" из Радовиша и не представља нужно ставове RYCO.

Вести

СЛИКАМА КРОЗ ЈАСЕНИЧКИ КРАЈ

СЛИКАМА КРОЗ ЈАСЕНИЧКИ КРАЈ

Споменици културе у насељима општине Велика Плана - грађевине као знак препознавања и...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

Испустили плус 15 против лидера!

Испустили плус 15 против лидера!

петак 23. март 2018. Утакмица 23. кола између кошаркаша Плане и Слободе окончана је победом...

Равноправно, док је било снаге...

Равноправно, док је било снаге...

субота 17. март 2018. Очекивали су многи да ће, у датим околностима, Пазар да прегази Плану пет...

Костић кључан за игру Плане!?

Костић кључан за игру Плане!?

петак 16. март 2017. Кошаркаши Плане сутра дочекују тренутно трећепласирани тим Новог Пазара. Пет...

  • СЛИКАМА КРОЗ ЈАСЕНИЧКИ КРАЈ

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

  • Испустили плус 15 против лидера!

  • Равноправно, док је било снаге...

  • Костић кључан за игру Плане!?

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Decembar 2020 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 49 1 2 3 4 5 6
week 50 7 8 9 10 11 12 13
week 51 14 15 16 17 18 19 20
week 52 21 22 23 24 25 26 27
week 53 28 29 30 31

Ускоро

Nema događaja