Опште

ЕКРАНИЗАМ УЗИМА МАХА

У КОРАК С ВРЕМЕНОМ

Екранизам je болест савременог доба свих генерација – са овом констатацијом стручњака у области менталног здравља слаже се све већи број пасионираних корисника модерне технмологије чак и прави (потврђени) зависници од екрана и технике увиђају проблем који им у све већој мери заокупља пажњу.  

Интернет зависност, зависност од видео – игара и свих облика екрана Светска здравствена организација је 2018. године званично уврстила у 11. Међународни регистар као “онлајн болест”. У прилог овој констатацији иде и чињеница да ова пошаст модерног доба има способност да развије неколико хиљада пута већу зависност од психоактивних супстанци, и да изазивањем патолошког стања, утиче на многа психичка оштећења и оставља последице које се манифестују у свим сферама живота. Трагови су уочљиви, наводе стручњаци, кроз породичне и друштвене односе, исхрану, спавање, истовремено утичу на професионалне или образовне активности.

МЛАДИ УЧЕ ГОВОР НЕНАСИЉА

„Свет речи“ новим пројектом наставља борбу против вршњачког насиља, овог пута фокус је ненасилна комуникација савладавањем жирафећег језика.

Протеклог викенда у Великој Плани одржан је још један тренинг за средњошколце који младима усмерава пажњу на ментално здравље, поштовање људи у окружењу кроз коректну, ненасилну комуникацију и грађење толерантних међуљудских односа. Овог пута, ученици и ментори учили су заједно жирафећи језик у циљу смањења насиља и јачања капацитета младих у погледу ширења идеје ненасиља у школама и срединама одакле долазе.

Средњошколке и средњошколци, учесници тренинга "НАУЧИМО ЖИРАФЕЋИ ЈЕЗИК!" и њихове менторке савладали су вештине и технике ненасилног комуницирања и добили сертификате да наставе активности у својим школама.

Балканско првенство у планинарској оријентацији

Најава догађаја:

Балканско првенство у планинарској оријентацији Балканске планинарске уније (БПУ) биће одржано од 29. септембра до 1. октобра 2023. године на обронцима Златибора. Организатор такмичења је Планинарски савез Србије, под покровитељством Министарства спорта Владе Републике Србије, уз подршку општине Чајетина и Туристичке организације Златибор.

Овогодишњи шампионат окупиће репрезентације балканских држава, пружајући им прилику да се покажу у две изазовне трке, ноћној која ће бити одржана у петак, и дневној у суботу на подручју Торника, једног од врхова Златибора.

СУБОТА ДАН ЗА ПЕШАЧЕЊЕ!

Најава догађаја:

БЕОГРАД, 21. септембар 2023. Највећа пешачка манифестација у Србији, Роса дан пешaчења, биће одржана у суботу, 23. септембра под покровитељством Планинарског савеза Србије (ПСС), а уз подршку министарства спорта и образовањa Владе Републике Србије.

Захваљујући волонтерима и планинским водичимa из око 80 планинарских друштавa, пешaчењe ће бити реализовано у 60 места свих региона Србије, док ће централна манифестација бити на Власини.

НАУЧИМО ЖИРАФЕЋИ ЈЕЗИK!

Нови пројекат УГ "Свет речи"

„НАУЧИМО ЖИРАФЕЋИ ЈЕЗИK! ОБУKА МЛАДИХ ЗА ПРИМЕНУ ТЕХНИKА НЕНАСИЛНЕ KОМУНИKАЦИЈЕ И МИРНОГ РЕШАВАЊА СУKОБА“

Циљ пројекта је обука 10 вршњачких Тимова (30- оро младих и 10 наставника ментора) из 10 партнерских средњих школа (8 општина из 5 региона) за примену техника асертивне – ненасилне комуникације, тзв. „жирафећег језика“, подизање свести о важности толеранције, разумевања, једнакости и поштовања различитости и њихово мотивисање да покретањем креативних активности у својим срединама постану активни промотери здравог и безбедног окружења.jeyik yyyy

Апел за заштиту Украјинске православне цркве

Организатори Апела Вас позивају на конференцију за новинаре

Пре три месеца је објављен Апел српских интелектуалаца за заштиту светиња и верника Украјинске Православне Цркве (УПЦ) (https://stanjestvari.com/2023/06/19/apel-upc-mp/). Апелом се желело указати на грубо кршење основних људских права у Украјини, пре свега брутално кршење уставних норми и закона који гарантују слободу вероисповести. Оно што се дешава са свештенством и верницима Украјинске Православне Цркве (УПЦ), не може се назвати никако другачије до државни терор.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕМОКРАТИЈЕ

С А О П Ш Т Е Њ Е З А М Е Д И Ј Е

Фондација Центар за демократију, поводом Међународног дана демократије, подсећа на важност изградње демократског и уређеног друштва у којем се поштују и штите права И слободе свих грађана и грађанки.

У временима када су демократске вредности на испиту, желимо да истакнемо неопходност упорног рада на променама државе и друштва у циљу приближавања стандардима демократије, људских права и владавине права какви постоје у развијеним земљама Европске уније.

Страна 1 од 36

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Oktobar 2023 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 39 1
week 40 2 3 4 5 6 7 8
week 41 9 10 11 12 13 14 15
week 42 16 17 18 19 20 21 22
week 43 23 24 25 26 27 28 29
week 44 30 31

Ускоро

Nema događaja